Pet čimbenika rizika za razvoj bolesti jetre
Zdravlje
Jetra je čudesan organ. Svaki dan proizvodi žuč, pretvara hranjive tvari iz vaše prehrane, čisti toksine iz krvi, razgrađuje masnoće, alkohol i lijekove, kontrolira razinu šećera u krvi i hormona, skladišti željezo i još mnogo toga.
Dr. Saleh Alqahtani, direktor kliničkog istraživanja jetre za Johns Hopkins Medicine, napominje da ne biste trebali čekati da se pojave simptomi kako biste počeli obraćati pozornost na mogućnost bolesti jetre, piše hopkinsmedicine.
Ovo su pet najvećih čimbenika rizika za razvoj bolesti jetre.
Izloženost toksinima
Iako je jetra odgovorna za čišćenje krvi od toksina, pretjerano izlaganje toksinima može biti štetno. Pročitajte oznake upozorenja na kemikalijama koje koristite u kući i operite voće i povrće prije konzumacije kako biste bili sigurni da ne probavljate pesticide.
Štetni dodaci prehrani
Samo zato što je dodatak označen kao “prirodan” ne znači da je dobar za vas – mnoge biljke i dodaci povezani su s oštećenjem jetre.
“Dvadeset posto ozljeda jetre u SAD-u uzrokovano je biljem”, kaže dr. Alqahtani. Uzimanje više od jednog lijeka ili biljke koja djeluje na jetru može pogoršati problem. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima i dodacima koje uzimate, čak i o povremenim lijekovima ili lijekovima koji se izdaju bez recepta.
Previše alkohola
Alkoholna masna jetra, koja uzrokuje upalu jetre (alkoholni hepatitis), eventualno stvaranje ožiljaka (ciroza), pa čak i rak jetre, proces je koji počinje nakon samo četiri alkoholna pića dnevno za muškarce i dva za žene. Dok se pojave simptomi, vaša jetra može biti nepopravljivo oštećena.
Pretilost, dijabetes ili visok kolesterol
Ova stanja mogu uzrokovati nealkoholnu masnu bolest jetre, koja također može dovesti do ciroze i raka jetre.
“Masna jetrena bolest je najbrži rastući razlog u svijetu za potrebu transplantacije jetre,” kaže dr. Alqahtani. Kao i kod alkoholizirane masne jetre, može se preokrenuti u “masnoj” fazi smanjenjem unosa jednostavnih ugljikohidrata poput kruha i šećera te jedenjem više voća, povrća i proteina.
Povijest bolesti jetre
Bez obzira jeste li vi ili član obitelji imali bolest jetre, možete biti osjetljiviji na bolesti jetre. Na primjer, hepatitis B ili C i hemokromatoza su čimbenici rizika za rak jetre. Ako je bliski rođak ikada imao genetsku bolest jetre, kao što je hemokromatoza, Wilsonova bolest ili nedostatak alfa-1-antitripsina, trebali biste paziti na simptome, prenosi N1.