Dnevni.ba - PRELOADER

Pita sa zelenišom i sirom

21 Svi 2021


Pita sa zelenišom i sirom

Ukusna pita sa zelenim povrćem i sirom.

Sastojci:

Pita:

– 300 g oštrog brašna

– 150 g maslaca

– 1 jaje

– 1 kašičica soli

Nadjev:

– 250 g  špinata

– 250 g blitve

– 100 g brokoli

– 4 jaja

– 4 dl jogurta

– 100 g feta sira

– so, biber

– kašika maslinovog ulja

Priprema:

Blitvu i špinat operite pa narežite na tanje trakice. Razdvojite cvjetove brokolija na manje komade i operite ih.

Sad pripremite tijesto. U brašno dodajte so i maslac narezan na tanke trake. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna, pa dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto.

Nemojte ga mijesiti predugo, dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu.

Tijesto rukama oblikujte u loptu, umotajte u foliju, pa stavite u frižider na 15 minuta.

Zagrijte ulje. U posudu stavite špinat i blitvu, posolite i pobiberite, pa dinstajte dva, tri minuta.  Ubacite brokoli i dinstajte sve zajedno još pet minuta.

U drugoj posudi razmutite jaja, dodajte jogurt, malo začinite po ukusu i dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice.

Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.

Prebacite ga u kalup i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Pecite ga 10 minuta i zatim izvadite.

Na tijesto rasporedite povrće, zalijte mješavinom jaja i jogurta, posipajte po vrhu fetu i vratite u rernu. Pecite pitu između 30 i 40 minuta na 180 stepeni.

Prijatno!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024