Pita sa zelenišom i sirom
Ukusna pita sa zelenim povrćem i sirom.
Sastojci:
Pita:
– 300 g oštrog brašna
– 150 g maslaca
– 1 jaje
– 1 kašičica soli
Nadjev:
– 250 g špinata
– 250 g blitve
– 100 g brokoli
– 4 jaja
– 4 dl jogurta
– 100 g feta sira
– so, biber
– kašika maslinovog ulja
Priprema:
Blitvu i špinat operite pa narežite na tanje trakice. Razdvojite cvjetove brokolija na manje komade i operite ih.
Sad pripremite tijesto. U brašno dodajte so i maslac narezan na tanke trake. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna, pa dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto.
Nemojte ga mijesiti predugo, dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu.
Tijesto rukama oblikujte u loptu, umotajte u foliju, pa stavite u frižider na 15 minuta.
Zagrijte ulje. U posudu stavite špinat i blitvu, posolite i pobiberite, pa dinstajte dva, tri minuta. Ubacite brokoli i dinstajte sve zajedno još pet minuta.
U drugoj posudi razmutite jaja, dodajte jogurt, malo začinite po ukusu i dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice.
Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.
Prebacite ga u kalup i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Pecite ga 10 minuta i zatim izvadite.
Na tijesto rasporedite povrće, zalijte mješavinom jaja i jogurta, posipajte po vrhu fetu i vratite u rernu. Pecite pitu između 30 i 40 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!