Dnevni.ba - PRELOADER

Poslastica sa makom

20 Svi 2021


Poslastica sa makom

Zanimljiv desert punjen makom.

Sastojci:

– 170 g maslaca
– 300 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 jaje

Nadjev od maka:

– 125 g mljevenog maka
– 1 kašika šećera
– 50 ml mlijeka
– nekoliko kapi arome ruma
– šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Nadjev od maka
Pripremite nadjev od maka tako što ćete sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma) preliti vrućim mlijekom i dobro izmješati.

Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba, samo dobro izmješajte. Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.

Tijesto
Brašno i šećer promješajte u posudi, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje. Zamjesite glatko tijesto.

Zamotajte ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 do 60 minuta.

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a veliku plitku tepsiju od rerne obložite papirom za pečenje.

Tijesto podelite na 25 kuglica veličine oraha. Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite kašičicu hladnog nadjeva od maka.

Zatvorite i formirajte pravilne kuglice, pa ih stavite na pripremljen pleh, pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.

Pecite oko 10 minuta.

Ohladite ih na rešetki, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Prijatno!

Izvor: Coolinarika

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024