Dnevni.ba - PRELOADER

Posne punjene paprike

22 Pro 2021


Posne punjene paprike

Veoma ukusno posno jelo, čak i kada se ohladi.

Sastojci:

– 12 do 15 suhih paprika, mogu i svježe

– 4 veće glavice crnog luka

– oko 200 g mrkve

– 100 g krupno mljevenih oraha

– 5 punih šaka riže okruglog zrna

– 2 dl soka od paradajza

– oko 3 dl ulja

– sol, biber, suhi biljni začin, aleva paprika

– 3 kašike brašna

– 100 g kuhanog, pa izrendanog krompira

Priprema:

U dublji sud sipati ulje, oko 1,5 dl, dodati sjeckani luk i mrkvu.

Na ulju pržiti na umjerenoj temperaturi luk i mrkvu, dok ne postanu skoro kašasti. Miješati konstantno i po potrebi dolivati ulje.

Dodati orahe, promiješati, pa pržiti malo da i orasi puste masnoću.

Zatim dodati paradajz, začine i pržiti da se sve sjedini, opet dolivajući pomalo ulja da ne bude suho.

Dodati rižu i propržiti sve zajedno još par minuta.

Na kraju dodati i rendan krompir, lagano promiješati i skloniti sa šporeta.

Paprike očistiti, oprati i puniti nadjevom do 3/4.

U svaku papriku staviti pola kačicice brašna, da fil ne bi izlazio prilikom kuhanja.

Mogu da se zatvore i komadom paradajza.

Redati ih u tepsiju, naliti toplom vodom da ogreznu i poklopiti. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne omekšaju.

Uključiti rernu na 200 stepeni i kad je tečnost vec isparila, staviti paprike u rernu da se zapeku.

Prijatno!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024