Dnevni.ba - PRELOADER

Potrošačka korpa u BiH raste kao da su nam plaće na razini Skandinavije

12 Tra 2024


Potrošačka korpa u BiH raste kao da su nam plaće na razini Skandinavije
Mizeran životni standard

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnervni-list.ba

Bosni i Hercegovini svakodnevno slušao o čitavom dijapazonu 'velikih' tema. Prvenstveno se bavimo prošlošću, čak i onom od prije sto i više godina, a time gubimo sadašnjost i budućnost. Kao iz šešira se izvlače velike geopolitičke igre kao da smo bi iole važan svjetski faktor, a činjenica je da nas ni u regiji više nitko ne uzima za ozbiljno. Raspravlja se o temama o kojima nas se apsolutno ništa ne pita, a onda se na osnovu tih tema otpočinju nove svađe, uvrede, blokade. Tu su i nezaobilazna identitetska pitanja koja većini naroda i žitelja u našoj zemlji jesu važna, ali ne kako što je važno pitanje vlastitog novčanika. A taj novčanik je uslijed inflacije i nerada vlasti sve prazniji i prazniji. 

Podaci sindikalista

Tako je Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec ožujak 2024. godine iznosi 2.917,50 maraka.

- Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji za mjesec siječanj iznosila je 1.338 maraka, a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 maraka, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto, navodi se u priopćenju. 

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Postotci sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi iznose: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje domaćinstva 6,85 posto.            

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSS BiH. 

Potpuni apsurd 

Dakle, i sa uvelike prenapuhanom prosječnom plaćom u kućanstvu u kojem rade oba supružnika i imaju prosječnu plaću ne mogu zatvoriti mjesečni proračun. Stvari se ubrzano kreću u pogrešnom smjeru, a vlasti kao da dolijevaju benzin na vatru. Dok se ekonomija urušava oni podižu cijene električne energije, izmišljaju izuzetno dobro plaćena (ne)radna mjesta za svoje uhljebe, bjesomučno se zadužuju kako bi nahranili svoja i gladna ustav vojske uhljeba… Za obične smrtnike ionako ih nikada i nije bilo previše brige. A upravo su oni u najvećem problemu jer je sindikalna potrošačka korpa u BiH toliko visoka da bi mogla biti prihvatljiva jedino da imamo skandinavske prosječne plaće. A njih nikada nećemo imati niti izbliza. Ali zato su nam naše genijalne vlasti priuštile da imamo inflaciju pohlepe i skandinavske cijene u trgovačkim lancima.  

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

37 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 13 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 44 min