Dnevni.ba - PRELOADER

Promet energije u veljači ove godine manji za čak 36,2 posto nego u veljači 2023.

02 Tra 2024


Promet energije u veljači ove godine manji za čak 36,2 posto nego u veljači 2023.
Ekonomski pokazatelji

Raste promet industrije na domaćem tržišta, ali na stranim i dalje nastavlja padati

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Početak 2024. godine nadu nadu kako bi se stvari u ekonomskom smislu ipak mogle kretati u boljem smjeru nego je to bio slučaj prošle godine. Iako su prognoze i dalje poprilično loše, pojedini pokazatelji s početka godine bude optimizam.

Ipak, i kod njih se treba biti jako oprezan jer i rast koji se bilježi je i dalje mali, a i mjeri se u odnosu na prošlu godinu koja je bila poprilično loša. Tako nam i u ponedjeljak dolaze pozitivni podaci o prometu industrije na domaćem tržištu.

- Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem 2024. ostvario je rast od 3,6 posto. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 3,2 posto i na stranom tržištu zabilježen je rast od 4,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

 

Pokazatelji 

U veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem 2024. ukupan promet kapitalnih proizvoda veći je za 4,9 posto, promet Iitermedijarnih proizvoda veći je za 4,2 posto, promet trajnih proizvoda za široku uporabu veći je za 3,2 posto, promet netrajnih proizvoda za široku uporabu veći je za 1,9 posto dok je promet energije manji za 11,5 posto.

Nadalje, u veljači 2024. u usporedbi sa veljačom 2023. ukupan promet industrije, kalendarski prilagođen, u BiH bilježi rast za 1,0 posto. Ukoliko usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 6,1 posto i na stranom tržištu pad za 3,2 posto.

U veljači 2024. u usporedbi sa veljačom 2023. ukupan promet netrajnih proizvoda za široku uporabu veći je za 11,7 posto, promet kapitalnih proizvoda veći је za 7,6 posto, dok je promet intermedijarnih proizvoda manji za 2,0 posto, promet trajnih proizvoda za široku uporabu manji je za 5,2 posto i promet energije manji je za 36,2 posto.

 

Globalna kretanja i izostanak reformi u BiH

Još jednom se pokazuje kako su globalni poremećaji itekako negativno djelovali na bh. industriju koja još uvijek traži način za oporavak. Bez stabilizacije globalnih prilika, ali i bolnih, ali nužnih reformi u našoj zemlji bilo kakvog značajnijeg napretka niti može niti hoće biti. Ono što se u ovom trenutku čini najizglednijim jeste da će se geopolitičke turbulencije nastaviti, možda čak i usložnjavati, a da će i ova godina u našoj zemlji proći bez bilo kakvih suštinskih reformi. A sve to pak znači nastavak sporog odumiranja.

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

49 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

1 h 20 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

3 h 52 min