Dnevni.ba - PRELOADER

Radončić u zaštiti i promociji Đukanovića, Sarajevo na infuziji!

26 Kol 2020


Radončić u zaštiti i promociji Đukanovića, Sarajevo na infuziji!

Bankrot  Nenadićeve  županijske  Vlade, nepoznanica je samo tko će pustititi 'bijeli dim'

Nepredvidivi čelnik posrnulog SBB-a Fahrudin Radončić jednim metkom želi uništiti dvije protivničke mete. 

U zadnjem javnom istupu prioritetno se uključio u snažnu promidžbu svog prijatelja Mile Đukanovića koji će u sljedeću nedjelju pokušati u grčevitoj i neizvjesnoj borbi zadržati vlast u susjednoj Crnoj Gori.  Istodobno, Radončić je  svom silinom nasrnuo na SDA nezapamćeno optuživši da u blizini, pa čak i u vrhu te najjače bošnjačke stranke rade domaći kvislinzi i ruske ljigave sluge. 

Proruske snage

'Vrhovnik', kako ga oslovljavaju u SBB-u, je posredno potvrdio ulazak  sindroma Federacije i kapitulaciju  Vlade Marija Nenadića, bolje kazati njezino  vegetiranje i kolaps svih bučno najavljivanih projekata. 

Analitičari u Crnoj Gori i regiji upozoravaju kako je  Đukanovićeva moć drakonski oslabila,  izborne šanse su mu navodno bitno umanjene, a protivničke proruske snage okupljene oko oporbe i dijela pobunjeničke prosrspke pravoslavne crkve vrebaju presudnu prigodu da se 'napiju krvi' i konačno svrgnu 'američkog čovjeka' Milu Đukanovića.

Bivši ministar sigurnosti BiH je očigledno osjetio opasnost po svog prijatelja, a naravno i po svoj neskriveni interes, te je udario na našu domaću 'zelenu' agenturu koja njemu godinama zagorčava život i koja, navodno, podmuklo služi velikosrspkim i ruskim špijunima. 

Zanimljivo je da je 'prljavce' Radončić prepoznaje u krugovima i osobama izdancima SDA , što su dakako vrlo teške kvalifikacije i optužbe koje traže ozbiljnu debatu i poteze nadležnih institucija.  To nikako ne smije ostati o domenu nekog osobnog rata kojeg Fahrudin Radončić godinama vodi protiv zavjerenika koji mu ugrožavaju život, ovdje se radi, pod uvjetom da bivši ministar sigurnosti ima neoborive dokaze i govori istinu, o opakim antiustavnim djelovanjima koja moraju brinuti.  

Podrška Đukanoviću

Iako su prozvani, iz vrha SDA i sami šef OSA-e Osman Mehmedagić šute, Kolegij stranke Bakira Izetbegovića u ponedjeljak uopće nije spomenuo istupe Fahrudina Radončića po pitanju 'paraobaviještajnog  centra' iz Sarajeva koji je u službi maligne Rusije.

-Paraobavještajni centar koji se krije iza nereferentnog čovjeka (Radončićevog bivšeg šofera  CIBRE) plasirao je laž da sam ja s Hašimom Tačijem davao lažne putovnice kavačkom klanu. Izdavanje putovnica nije u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH. Promidžbeni centar u Sarajevu koji je vezan za Moskvu odigrao je svoju ulogu u Crnoj Gori”, iznio je teške optužbe Radončić.

Dodao je da ovaj centar pokušava oslabiti antiruskog političara Milu Đukanovića i oslabiti ulogu Kosova u pregovorima sa Srbijom.

-Neophodna je reakcija nadležnih institucija BiH. Kao bivši ministar sigurnosti BiH tražim žurno  održavanje sjednice Zajedničkoga povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e gdje će biti saslušan Osman Mehmedagić koji mora dati podatke tko čini, vodi, tko financira, s kojim inozemnim centrima je u vezi i tko daje instrukcije, gađao je u metu Radončić.

-Građani Crne Gore imaju pravo da samostalno izaberu vlast, poručio je Radončić, neizravno pozvavši i Bošnjake u susjednoj zemlji da se homogeniziraju i iznova daju plebiscitarnu potporu njegovom prijatelju Mili Đukanoviću.   

Bankrot Vlade SŽ-a

Čelnik SBB-a je paraleno sa obranom i promocijom Đukanovića potvrdio razlaz sa SDA i bankrot sarajevske županijske Vlade Marija Nenadića. Ostala je  samo nepoznanica tko će od lidera prvi puknuti i službeno pustititi 'bijeli dim' i objaviti da je vlast koalicije koju predvodi SDA priključena na infuziju. 

Lukavi Radončić je  izbjegao izravno potvrditi da njegov SBB odlazi u oporbu, međutim posve je razvidno da je koalicija popucala i da će Nenadićeva vlada  nastaviti  vegetirati u kaljuži baš jednako kao  federalna Vlada Fadila Novalića koja je odavno već zahrđala. 

-Naši odnosi sa SDA su poremetili mojom ostavkom. Vi ste vidjeli da je gospodin Cikotić  nazvao deportaciju migranata "seksi varijantom", što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju. Ja sam rekao da ilegalni migranti, kojih ima u ovom trenutku 10.000, su prvorazredni sigurnosni i nacionalni interes BiH. Gospodin Cikotić je rekao da su oni došli i da pomažu bh. turizmu. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim razinama, jasan je bio predsjednik SBB-a.

Pojasnio je da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH niti za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

Ministri SBB-a iz reda srpskog naroda, tvrdi, ne mogu dati ostavke jer bi sve odluke Vlade FBiH bile neustavne, a kad se formira nova većina svi kadrovi SBB-a će, dodaje, dati ostavke.

- U županiji  Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti s tom Vladom, razmislit ćemo, ali slobodno neka kolege SDA imenuju ministra zdravstva i jednog ministra iz SBB-a. Nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopće nije bitna osoba. To je vrijeme pokazalo, peckao je Radončić vrhušku SDA aludirajući na moć Sebije Izetbegović.

Lažni optimizam

Na optužbe Fahrudina Radončića tek se usputno osvrnuo Fikret Prevljak, čelnik županijskog odbora SDA. On i dalje uporno zamagljuje situaciju i pogoršanje odnosa prozirno prebacujući lopticu odgovornosti na zatrovane odnose između Željka Komšića i Fahrudina Radončića.  Nevinost SDA se valjda podrazumijeva.

-Građani Sarajevske županije su tako izabrali i željeli i nadamo se da ćemo zadovoljiti sve njihove potrebe. Mislim da će i predsjednci DF-a (Željko Komšić) i SBB-a (Fahrudin Radončić) pronaći zajedničko rješenje, pogotovo zato što predsjednik SDA-a gospodin Izetbegović upravo pokušava pozvati te ljude na jedan normalan razgovor i dogovor i zbog toga se nadamo da neće biti nikakvih problema, pokušava spustiti nabujale tenzije Prevljak.
-Koliko poznajem Radončića, on je razuman čovjek i vjerujem da neće postupiti onako kako je rekao i da će to sve biti opet dobro. Ne bih znao šta je dovelo do takvih nesuglasica jer nisam razgovarao s predsjednicima stranaka o tome. Zato jer smo koalicija, mi kao SDA ne vjerujem da smo nešto uradili ili na bilo koji način provocirali jer mi na županijskoj razini nismo imali nikakve nesuglasice  s predsjednicima SBB-a i DF-a, čak su i danas naše komunikacije sasvim normalne i iskrene, širi lažni optimizam lokalni čelnik koji 'nije studirao na Sorboni, ali mu narod vjeruje'. 

To su isprazne floskule za naivne i neupućene stanovnike Sarajeva i okoline. Nenadićeva Vlada praktično ne postoji, ostaje samo vidjeti može li Fahrudin Radončić pomoći Đukanoviću da preživi nedjelju i hoće li Nermin Nikšić u Parlamentu konačno 'ispovijediti' famoznog Osmana  Mehmedagića. J. S.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024