Dnevni.ba - PRELOADER

Restoran 'Ljubuša' nudi autentičnu hranu, dobru atmosferu i gostoprimstvo

21 Kol 2025


Restoran 'Ljubuša' nudi autentičnu hranu, dobru atmosferu i gostoprimstvo
Pozitivna priča mladog poduzetničkog para iz Ljubuškog

Piše: Antonela Marinović Musa

mostar@dnevni-list.ba

Ako vas put odvede prema tvrđavi hercega Stjepana u Ljubuškom, koja je najupečatljiviji simbol ovog grada i naslijeđe srednjovjekovne prošlosti, ne možete ne primijetiti ugostiteljski objekt – restoran „Ljubuša“, koji odražava pravi hercegovački duh. Simboličan naziv objekta, ali i sama lokacija, upućuju na to da posjetitelji mogu očekivati nešto tradicionalno i autentično. Iza ove priče stoji mladi par, Iva Raspudić i Andrija Prskalo, koji su iskustvo u ugostiteljstvu odlučili pretočiti u zajednički posao. 

„Oboje smo radili u ugostiteljstvu. Ja kao voditeljica restorana, a Andrija kao kuhar. Odluka za otvaranje došla je spontano. Ukazala nam se prilika i odlučili smo je prihvatiti. Htjeli smo nastaviti priču ovog mjesta i dodati svoj pečat. Nadamo se da nam zasad dobro ide“, kazala nam je na početku razgovora Iva, dodavši kako ne idu u previše smjerova, nego se fokusiraju na ono što najbolje predstavlja Hercegovinu - autentična hrana, atmosfera i gostoprimstvo.

Glavna ljubusa (3)

Ljubusa (1)

Preko prepreka i izazova – do uspjeha

Na upit koji je glavni moto ili vrijednost koju žele prenijeti gostima kroz jelovnik i ambijent, naša sugovornica je istaknula: „Naš glavni moto je - pružiti ljudima dobar osjećaj dok su kod nas. Želimo da kroz hranu, ambijent i razgovor osjete naš trud i pažnju, da se osjećaju ugodno i dobrodošlo. Za nas je najvažnije da svaki posjet ostavi toplu i iskrenu uspomenu.“

Nerijetko čujemo kako je svaki početak težak, pa tako i u poduzetništvu. Prije prvog koraka u svijet poduzetništva, brojna su pitanja na koja treba dati odgovor, ali uz volju, motivaciju i upornost sve je moguće. Ivu i Andriju također nisu zaobišli izazovi prilikom pripreme i otvaranja restorana, no zajedničkim snagama guraju prema naprijed. 

Ljubusa (4)

Ljubusa (5)

„Iskreno, bilo je puno izazova. Naravno, najveći izazov bio je budžet. Tu je i neiskustvo - koliko god misliš da znaš, tek u hodu shvatiš koliko ne znaš, a pojavili su se i problemi s radnicima. Jednostavno, puno je toga što stvara prepreke. Ipak, obitelj nam je bila velika podrška i uz njihovu pomoć sve je postalo lakše. Kada se maksimalno daš u posao, očekuješ da će kvaliteta i trud brzo biti prepoznati. Kada to ne ide tako, zbog visokih očekivanja zna biti još teže i pomisliš da je cjelokupan trud uzalud. Međutim, onda dođu ljudi koji prepoznaju ono što radiš i vrate ti barem malo volje da nastaviš dalje. I danas imamo dane kada bismo najradije sve zatvorili i otišli, ali to je jednostavno tako u svakom poslu. Najvažnije nam je što smo skupa u ovome - kada je jednom loš dan, druga osoba ga popravi - i tako u krug“, rekla je Iva. 

Pozitivne recenzije ih, dakako, vesele, jer komunikacija s gostima, ali i sinergija između hrane, pića, osoblja i ambijenta je nešto što je preduvjet za uspješan posao. 

Ljubusa (6)

Ljubusa (8)

Ljubusa (9)

Pozitivne recenzije kao poticaj

„Hvala Bogu, zasad dobivamo uglavnom pozitivne recenzije. Svaki savjet i ideju rado prihvatimo jer nam je to prilika da budemo još bolji. A kada stigne pohvala, iskreno se veselimo jednako kao i prvoga dana. Takve stvari nam daju veliku motivaciju. Nemamo posebne ankete, ali kroz razgovor s gostima i njihove komentare dobijemo jasnu sliku o tome jesu li zadovoljni. Osim svakodnevnih aktivnosti u ovome poslu, razmišljamo i o posebnim događajima i tematskim večerima, no to je još uvijek u fazi ideja. Prošle godine organizirali smo adventsko druženje, a ovo ljeto imali smo svirke uživo. Za ozbiljniju organizaciju treba više vremena, kojeg trenutno nemamo dovoljno, ali u budućnosti sigurno planiramo puno toga“, istaknula je ova mlada poduzetnica.

Ovaj mladi poduzetnički par u budućnosti restoran vidi kao mjesto koje će rasti zajedno s razvojem same tvrđave.

Ljubusa (11)

Ljubusa (12)

Ljubusa (13)

„Kada se završe radovi na tvrđavi i bude još više posjetitelja, vjerujemo da će i naš restoran postati nezaobilazna stanica za sve koji dođu u Ljubuški. Što se tiče savjeta mladima - važno je biti strpljiv i uporan. Treba računati na to da neće sve ići brzo ni lako, ali uz puno rada i podršku pravih ljudi može se uspjeti. Svim gostima koji planiraju posjet tvrđavi, i općenito Hercegovini, želimo da uživaju i otkriju sve ljepote koje im se nude. Prilikom posjete tvrđavi hercega Stjepana, nadamo se da će svratiti i do našeg restorana. Veselimo se svakom dolasku i nadamo se da će biti ugodno iznenađeni“, zaključila je Iva. 

Prije nego se uvjerite u lijepu poslovnu priču Ive i Andrije, zavirite i na Instagram profil- @restaurantljubusa. Kroz fotografije jela, ambijenta i prirode, dobit ćete uvid u ono što vas očekuje - odlična atmosfera i još bolja usluga!

 

BIH


Značajni projekti za osobe s invaliditetom: EU vjetar u leđa Caritasu

Projekt Cordial sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Unijom organizacija osoba s inv...

3 h 4 min

Građani Tuzle ponovno na ulicama zatražili odgovornost i ostavke nadležnih

U Tuzli je u subotu, simbolično u 11:55 sati, održan još jedan prosvjed građana nakon seri...

5 h 23 min

U Hercegovini počinje sezona svinjokolje, cijene svinjskog mesa niže nego lani

MOSTAR – Iako početak studenoga u Bosni i Hercegovini donosi sunčano i neuobičajeno toplo v...

7 h 0 min