Dnevni.ba - PRELOADER

RTVFBiH poziva upravu BHRT-a da zajednički konačno spase javne servise

15 Svi 2024


RTVFBiH poziva upravu BHRT-a da zajednički konačno spase javne servise
Javni servisi

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno utemeljenog Ugovora o raspodjeli RTV takse, a kakav je za sve uspješno egzistirao zadnjih šest godina.

- Posljednji nemili događaji sa gašenjem signala RTV Federacije BiH pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim protupravnim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni – navodi se u saopćenju FTV-a, javlja FENA. 

Potpisom na Zakonu utemeljnih ugovora o raspodjeli RTV takse, dodaje se, osiguralo bi se nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja obje kuće. Ujedno, osigurala bi se redovna isplata plaća radnicima i BHRT-a i RTV Federacije BiH, a  što je bio slučaj svih prethodnih godina. 

RTV Federacije BiH, odmah po potpisu Ugovora o raspodjeli RTV takse, kako navode, pristupila bi redovitom plaćanju tehničkih usluga što je činila svih prethodnih 20 godina i na račun BHRT-a, po tom osnovu, u pomenutom je razdoblju prebacila  više od 100 miliona KM.

- Uz redovne uplate tekućih usluga parcijalno bi, do kraja godine, od strane FTV bila izmirena i dugovanja za tehničke usluge koja su nastala u periodu od 01.01.2024. kada je Ugovor o RTV taksi BHRT jednostrano prekinuo. Pozivamo vas i krajnje je vrijeme da napokon gašenje zamijenimo zajedničkom izgradnjom obje naše Kuće – poručuje Poslovodni odbor RTV Federacije BiH.

BIH


ELMEDIN KONAKOVIĆ

Konaković: Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava angažman helikoptera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne odobrava angažman helikoptera, izjavio je ministar Elmedin K...

6 min

PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicijativu z...

53 min

BH POŠTA

Građani BiH sve češće dobijaju sumnjive SMS-ove, iz BH Pošte poručili: Riječ je prevari, ne odgovarajte

Kompanija BH Pošta poslala je novo upozorenje za korisnike povodom sve češćih sluča...

1 h 35 min