Dnevni.ba - PRELOADER

Sattler i Lungaroti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječje kirurgije

02 Velj 2024


Sattler i Lungaroti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječje kirurgije

Voditelj Delegacije EU u BiH Johann Sattler i ravnatelj Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić' Bihać Hajrudin Havić svečanim presijecanjem vrpce službeno otvorili obnovljeni Odjel dječje kirurgije u Bihaću.

Tom prilikom je istaknuto da je USŽ bio i ostao u fokusu svih napora Unije u BiH, zbog toga što je uočeno da ide u pravom smjeru. Sattler je kazao kako mu je drago da je ponovno u Bihaću, te se prisjetio lošeg stanja tog odjela i dodao da su odmah nakon što su uvidjeli to stanje prešli sa 'riječi na djela'.

'Jutros sam se sastao sa premijerom i ministrima, te razgovarao o temo provedbi reformi, uskoj saradnji Ureda za borbu protiv korupcije i generalnom napretku koji je uočen, a mi smo tu ga podržimo. Želimo još više da pružimo pomoć i potpomognemo napredak u socijalnom sektoru, unapređenje rada i uvjeta u sektoru zdravstva, te dodatno unaprijediti uvjete koji će u ova županija privući još veći broj turista, a naravno, da imamo i funkcionalan Ured za borbu protiv korupcije koji će biti u prilici da izvršava svoju osnovnu funkciju', naglasio je Sattler.

Istaknuo je kako je taj kanton pod velikim teretom u smislu upravljanja migracijama, te je zahvalio vlastima, posebno žitelja USŽ koji su pokazali 'jedno veliko srce i iznimnu ljudskost u tretiranju svih osoba koje su pokretu'.

'Mi i dalje nastavljamo sa pružanjem financijske podrške tome, a jedan od takvih primjera su sredstva koja se osiguravaju za oblast socijalne kohezije i tu imamo predviđena sredstva od nekih tri miliona eura. Radi se o aktivnostima koje se provode paralelno sa migracijskim mjerama kao što je Kamp Lipa i drugi objekti i lokacije. Dakle, radimo na socijalnoj koheziji i zbog toga je rekonstrukcija Odjela dječje kirurgije jedan od važnih elemenata te socijalne kohezije', kazao je Sattler.

Da je projekat obnove dječje kirurgije od izuzetnog značaja za Kantonalnu bolnicu 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću, govori i podatak da je taj odjel već šest godina u nekoj vrsti emigracije, te se premješta i seli sa lokacije na lokaciju što im uvelike otežava normalan rad i funkcioniranje. 'Konačno ćemo uspjeti dječju kirurgiju odvojiti od odrasle kirurgije i konačno dobiti kvalitetan prostor tako da možemo zdravstvenu zaštitu djece podići na jedan višu razinu', kazao je Havić.

Osim Sattlera, svečanosti otvaranja Odjela dječje kirurgije prisustvovala je i voditeljica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungaroti, koja je istakla da je za IOM u BiH ovo vrlo značajan trenutak iz razloga što će zdravstvenu zaštitu i pomoć u ovom odjelu dobivati i djeca migranata koji prolaze kroz BiH.

'Želim podsjetiti da 10 posto svih migranata koji prolaze kroz BiH su ustvari djeca i ovaj odjel će pružati usluge zdravstvene zaštite i toj djeci, ali i djeci lokalnog stanovništva. U rekonstrukciju je uloženo oko 240 tisuća maraka i plus je donirana oprema za odjel. Ovo je dio većeg projekta socijalne kohezije koji se provodi na USŽ gdje je do sada uloženo 1,7 milijuna maraka u proteklih nekoliko godina za aktivnosti socijalne kohezije u Unsko-sanskom kantonu a to uključuje izgradnju dječjih igrališta, putne infrastrukture i sličnih projekata', naglasila je Lungaroti.

Uime Federalnog ministarstva zdravstva svečanosti je prisustvovao Goran Čerkez, koji je istakao da je Europska komisija u proteklih sedam dana otvorila dva servisa namijenjena djeci – jedan u Sarajevo, i ovaj koji je danas otvoren u Bihaću, koje je financijski podržala, te je naglasio kako je investiranje u djecu zalog za budućnost.

'Mi u Međunarodnoj organizaciji za migracije često gledamo partnera koji je vezan za migracije. Međutim, zahvaljujući IOM-u, podsjetit ću da je upravo u ovom kantonu napravljen veliki napredak u zdravstvenom sektoru i da su mnoge zdravstvene ustanove obnovljene i donirana im je oprema. Dakle, sa takvim partnerima kao što su EU i IOM zadovoljstvo je raditi i nastavit ćemo surađivati i dalje, kako u ovoj županiji, tako i u drugim županijama u FBiH', navodi Čerkez.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

12 h 6 min

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024