Dnevni.ba - PRELOADER

Sattler poručio iz Banja Luke: Idući tjedni ključni za BiH

15 Velj 2024


Sattler poručio iz Banja Luke: Idući tjedni ključni za BiH

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH, veleposlanik Johann Sattler, izjavio je tijekom posjeta Banja Luci da je usuglašavanje zakonā o sprječavanju pranja novca, o sukobu interesa te o sudovima za BiH apsolutni minimum.

U kontekstu sjednice Europskog vijeća, zakazane za 21. ožujak, Sattler je poručio da svi trebaju dijeliti isti osjećaj žurnosti te je ocijenio da su naredni tjedni ključni za zeleno svjetlo za pristupanje BiH Europskoj uniji.

Podsjetivši ovdašnje političke čelnike na to, šef Delegacije EU-a u BiH iskazao je nadu da će se usuglašavanje finalizirati.

- Drago mi je da napretka ima, no ovo su procesi koji trebaju proći, ne samo Vijeće ministara BiH, već i oba doma Parlamenta BiH, podsjetio je te citirao predsjednicu Europske komisije Ursulu von den Leyen koja je jasno poručila da je bitno sve što se narednih tjedana može uraditi i ići u prilog argumentaciji BiH.

Sattler je, kao jedan od primjera da može još toga uraditi, naveo zakone o graničnoj kontroli te o zaštiti osobnih podataka.

Izmjene Izbornog zakona BiH kao neosporan prioritet za EU

- Izmjene Izbornog zakona BiH su neosporan prioritet za EU. Štoviše, to je naš ključni od ukupno 14 ključnih prioriteta. Međutim, ne mislim da je moguće u ovom roku riješiti sva otvorena pitanja, osobito ne u dijelu koji bi podrazumijevao izmjene Ustava BiH, ocijenio je Sattler uz opasku da se, pak, integritet izbornog procesa može unaprijediti.

Inače, šef Delegacije EU-a Sattler u Banja Luci je posjetio Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, te se, nakon sastanka s njezinim ravnateljem Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom obratio javnosti u svezi digitalne transformacije u BiH.

Naučiti graditi tzv. digitalne autoceste

Prema riječima Badnjevića, EU je, od 2015. godine, izdvojila više od 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta IDDEEA-e BiH, što uključuje i nabavu opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavu servera, IT opreme, vozila i drugu specijaliziranu opremu. Ravnatelj IDDEEA-e napomenuo je i da su počeli obnovu linkova, mreže komunikacija koji sva tijela koriste za razmjenu podataka.

 Sattler je, pak, podsjetio da je digitalizacija prisutna u svim sferama života, da ona znači budućnost te je u samo vrhu prioriteta EU-a. Govoreći o nabavi opreme, ukazao je na njezin izrazit značaj jer je riječ o aktivnostima koje unaprjeđuju život građana, funkcionalnost organizacija i pružanje usluga korisnicima. I on je najavio realizaciju projekta vrijednog tri milijuna eura a kojeg je najavio i Badnjević, dok je ministar Forto rekao da je BiH naučila graditi autoceste, dok sada treba naučiti graditi tzv. digitalne autoceste.

- Bez toga nećemo sustići ostatak Europe, čak ni regije, rekao je i dodao da je IDDEEA jedan od temelja ključne infrastrukture u kontekstu koje BiH treba sustići susjede, a onda i EU.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

11 h 22 min

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024