Dnevni.ba - PRELOADER

Sattler svečano otvorio renovirani Osnovni sud u Mrkonjić Gradu

01 Velj 2024


Sattler svečano otvorio renovirani Osnovni sud u Mrkonjić Gradu

MRKONJIĆ GRAD,(FENA) - Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, kao i predsjednik Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu Dražen Vulin, danas su svečano otvorili renoviranu zgradu tog suda. 

Prostorije ovog suda su potpuno renovirane uz financijsku pomoć Europske unije većoj od 250.000 eura, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

Sattler je naglasio da je vladavina prava temelj svakog demokratskog društva i osnovna vrijednost Europske unije.

- Ovim novim objektima osigurali smo da uvjeti rada zaposlenih i pristup građanima budu na najvišem nivou. Ali same zgrade ne donose pravdu i očekujemo da vidimo konkretne iskorake kad je riječ o pravosuđu i vladavini prava u BiH. Vladavina prava je centralni element europskog puta. Osim toga, to je ono što građani trebaju i zaslužuju – suđenja koja vodi nezavisno i nepristrasno pravosuđe kojem mogu vjerovati, razumna dužina postupaka i kredibilna borba protiv korupcije - kazao je.

Pomoć Europske unije dio je sveobuhvatne i kontinuirane podrške unapređenju radnog okruženja i sigurnosti objekata pravosudnih institucija. Rekonstrukcija Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu jedan je od 32 suda i tužilaštva u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine, koji su modernizirani s ciljem povećanja efikasnosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija istakao je značaj otvaranja obnovljene zgrade suda, posebno za građane.

- Vjerujem da će značajno bolji novi uvjeti za rad sudija, tužilaca i nesudskog osoblja omogućiti da rad i rezultati budu i još bolji. Građani će sada imati lakši i kvalitetniji pristup sudu i pravdi. Zahvaljujem Europskoj uniji kao najvećem bilateralnom partneru Vijeća, koja je financirala izgradnju i adaptaciju većine ovih objekata širom BiH - rekao je.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović pohvalio je rad Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu i značaj završetka projekta obnove zgrade suda.

- Novi poboljšani uvjeti za rad doprinijet će da Osnovni sud u Mrkonjić Gradu bude još efikasniji. Rekonstrukcijom zgrade Suda, u skladu s važećim evropskim standardima, ostvarene su brojne prednosti. Rekonstruiran je dio kancelarija, arhivski prostor, ali i nova moderna sudnica koja je sada prilagođena i osobama sa poteškoćama u kretanju - naveo je.

Europska unija i njene države članice pružile su značajnu financijsku podršku i tehničku pomoć za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini. Osim mjera podrške reformi pravosuđa, Europska unija je osigurala i više od 50 milijuna eura bespovratno za izgradnju i rekonstrukciju zgrada u sektoru pravosuđa, odnosno sudova, tužilaštava, zatvora i pritvorskih objekata.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

13 h 6 min

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024