Dnevni.ba - PRELOADER

Skupština HNŽ usvojila rebalans proračuna za 2020. godinu

25 Lip 2020


Skupština HNŽ usvojila rebalans proračuna za 2020. godinu

Skupština Hercegovačko-neretvanskoe županije (HNŽ) usvojila je u četvrtak po hitnom postupku rebalans budžeta HNŽ za 2020. godinu u iznosu od 249,3 milijuna maraka, što je za oko 9 milijuna više u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju proračuna HNŽ za 2020. godinu.

Predsjednik Skupštine HNŽ Šerif Špago kazao nakon sjednice kako je najvažnije da su nesporazumi kroz političke razgovore otklonjeni te da će usvajanjem današnjih dokumenata biti omogućena implementacija tzv. "korona zakona" koji bi trebao pomoći privrednim subjektima i barem donekle ublažili negativne posljedice pandemije.

Govoreći o usvojenom rebalansu budžeta, kazao je kako je to trenutno ono što HNŽ može uraditi te da se nada kako će u narednom periodu doći do poboljšanja privrednih aktivnosti.

- Mi bismo bili zadovoljni kada ovaj rebalans u narednom periodu ne bi doživljavao nove rebalanse, znači kada bi ostao na snazi do kraja 2020. godine, i onda bi smatrali da smo ipak obezbijedili finansijsku stabilnost kantona. Nadamo se da će doći do poboljšanja privrednih aktivnosti u narednom periodu te da će naši građani više koristiti turističke resurse na području HNŽ i naše države - naglasio je Špago.

Premijer HNŽ Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo što su ta dva važna dokumenta usvojena općim konsenzusom te što se konačno može krenuti u realizaciju "korona zakona".

- Mi već od sutra možemo realizirati javni poziv te pristupiti sklapanju sporazuma i protokola s Razvojnom bankom oko otvaranja kreditne linije za subvencioniranje kamata za mala, srednja i mikro poduzeća. Prema tome, na ovaj način možemo pristupiti aktivnostima podrške revitaliziranju i oživljavanju naše privrede – poručio je Herceg.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

13 h 6 min

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024