Dnevni.ba - PRELOADER

Suprotno tvrdnji ministra Heleza da postoje dva ugovora, resorno Ministarstvo negiralo te navode

02 Tra 2024


Suprotno tvrdnji ministra Heleza da postoje dva ugovora, resorno Ministarstvo negiralo te navode
Dronovi-kamikaze

Ministar obrane BiH Zukan Helez ponovio je da se u BiH proizvodi dronove-kamikaze, koje će se, prema njegovim riječima, izvoziti. Ovaj je put ustvrdio i da će ih se izvoziti u dvije države, s kojima su potpisani ugovori. S ovim u svezi, Klix navodi da je, unatoč upitima novinara da kaže nešto više na tu temu, resorni ministar Helez šutio sve do svog gostovanja na Face televiziji 29. ožujka, gdje je ponovno iznio određene informacije na ovu temu.

- Mi ćemo to izvoziti. Meni je drago što imamo tu tehnologiju, za ne daj Bože, mi uvijek sebi možemo proizvoditi te dronove ... Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana s ciljem  izvoza... Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovore s dvije države, to je ozbiljna priča, rekao je, među ostalim, ministar obrane BiH ističući kako je sve legalno. Najavio je i da će lokaciju povesti i vlasnika Face TV-a da se slika pored drona", no ne i "novinarku Klixa, koja ga je zvala i pitala da joj kaže gdje se dronove i kako pravi". U svjetlu rečenog, Klix pita kako će ministar odvesti nekog novinara da se slika pored "drona kamikaze", iako tvrdi da je njegova proizvodnja vojna tajna.

 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH: Ni zahtjeva, ni dozvola

No, drugi sugovornici portala Klix su ranije upozorili da bh. namjenska industrija trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu uporabu jer, niti ima suvremenu tehnologiju i resurse za to, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni, tj. izvozu. Da bi BiH proizvodila dronove za vojnu uporabu, potreban je potpisan ugovor s drugom zemljom (uvoznicom). Iako Helez tvrdi da postoje takva dva ugovor, a zatim spominje i predugovore, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za Klix.ba su odgovorili sljedeće:

 - 'Svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu uporabu, uključujući i dronove namijenjene za vojnu uporabu, mora biti registriran u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je potrebna izvozna dozvola. Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom Ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva niti su izdane dozvole za izvoz ove vrste robe. Dakle, Ministarstvo nema zvanične podatke da su pravna lica koja su registrirana za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva".

BIH


RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

12 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

2 h 43 min

POLITIKA I BIZNIS

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024.

MOSTAR  – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak ot...

2 h 55 min