Dnevni.ba - PRELOADER

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale treći mjesec zaredom

07 Svi 2020


Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale treći mjesec zaredom

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su treći mjesec zaredom tokom mjeseca aprila, jer su ekonomski i logistički uticaji pandemije Covid-19 rezultirali značajnim smanjenjem potražnje za mnogim proizvodima.

Indeks cijena hrane Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), koji prati međunarodne cijene prehrambene robe kojom se najviše trguje, u aprilu je prosječno iznosio 165,5 bodova, što je oko 3,4 posto niže u odnosu na prethodni mjesec i tri posto niže u odnosu na april 2019. godine.

FAO indeks cijena šećera dostigao je 13-godišnji minimum, jer se smanjio za 14,6 posto u odnosu na mart, kada je zabilježio još veći mjesečni pad. U međuvremenu, restriktivne mjere u velikom broju zemalja dovele su do dodatnog pritiska na smanjenje potražnje.

FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se u aprilu 5,2 posto, što je uzrokovano padom vrijednosti palmi, soje i uljane repice. Smanjena potražnja za biogorivima igrala je ulogu, kao i opadajuća potražnja iz prehrambenog sektora, zajedno s većom od očekivane proizvodnje palminog ulja u Maleziji i padom cijena soje u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopćenju UN-ove Organizacija za prehranu i poljoprivredu.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 3,6 posto, a cijene maslaca i mlijeka u prahu zabilježile su dvocifren pad uslijed povećane izvozne dostupnosti, povećanja zaliha, slabe potražnje za uvozom i smanjene prodaje ovih proizvoda u restoranima u sjevernoj hemisferi.

FAO indeks cijena mesa opao je 2,7 posto. Djelomični oporavak uvozne potražnje iz Kine nije bio dovoljan da uravnoteži pad uvoza u drugim mjestima, dok su velike zemlje proizvođači pretrpile logističke negativne posljedice i nagli pad potražnje iz sektora prehrambenih usluga zbog mjera izolacije.

Vijesti iz svijeta


RAMZAN KADIROV

Čečenski lider Kadirov: Sanjam da nakon rata Zelenski završi u mom podrumu u Čečeniji

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je kako bi volio da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski n...

2 h 22 min

SPLIT

U Splitu udario ženu šakom u glavu jer mu je ušla u traku bez žmigavca

DANAS oko 13 sati je na Sućidru, točnije u Velebitskoj ulici u Splitu, došlo do narušavanja javno...

2 h 44 min

ANDREJ PLENKOVIĆ

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Postaju granične policije Cetingrad, a tom prig...

3 h 8 min