Dnevni.ba - PRELOADER

Tikvice sa piletinom i đumbirom

20 Svi 2021


Tikvice sa piletinom i đumbirom

Piletina i tikvice u kombinaciji sa rižom, uvijek dobar prijedlog za ručak.

Sastojci:

– 400 g pilećeg filea

– 400 g tikvica

– 2 kašike gustina

– 100 ml ulja

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica rendanog đumbira

– 50 ml vode

– 50 ml vina

– 1 kašičica suhog biljnog začina.

– 1 kašičica sezamovog ulja

Priprema:

Piletinu isjecite i uvaljajte u gustin. Tikvice nemojte ljuštiti, dobro ih operite i isjecite uzdužno ili na kolutove.

U dublju tavu sipajte ulje i zagrijte ga. Zatim stavite isječeno meso i kratko ga prepecite. Posolite i izvadite na toplo mjesto.

Zatim na istoj masnoći kratko prepecite tikvice, posolite i dodajte đumbir. Vratite meso i zalijte ga vodom i vinom.

Dodajte suhi biljni začin, pa sve zajedno još kratko prokuhajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.

Poslužiti sa rižom.

Prijatno!

GASTRO


Okusi Hercegovine u Marića gaju: Raštika spaja generacije i čuva tradiciju

Tradicionalna Raštikijada, održana u prelijepom ambijentu Agroturizma Marića gaj u Ružićim...

03 Stu 2025

U NEUMU 'DANI BERBE MASLINA U HERCEGOVINI'

Poziv na kušanje izvornosti zlatnih kapi Hercegovine

Piše: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba U krošnjama višestoljetnih maslina ...

26 Lis 2025