Dnevni.ba - PRELOADER

Tjestenina sa mljevenom piletinom

17 Svi 2022


Tjestenina sa mljevenom piletinom

Fantastična tjestenina sa piletinom koja se brzo priprema.

Sastojci:

(za 4 osobe)

– 500 g mljevene piletine (bijelo meso)

– 1 veći crni luk

– 3 čena bijelog luka

– 2 veće mrkve

– 200 g čeri paradajza

– 500 ml pasiranog paradajza

– 500 g tjestenine po želji

– so, biber, peršin, bosiljak, lovorov list

– parmezan za posipanje, po želji.

* Umesto mljevenog bijelog pilećeg mesa možete koristiti i puretinu.

Priprema:

Skuhajte tjesteninu i stavite sa strane. Sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuhala.

Na zagrijanom ulju izdinstajte sitno isjeckan luk i mrkvu. Posolite i dodajte prstohvat šećera dok se dinstaju.

Dodajte mljeveno pileće bijelo meso, izgnječeni bijeli luk, isjeckan čeri paradajz, so i biber i nastavite sa dinstanjem.

Nakon što meso dobije finu boju, a bijeli luk pusti miris, zalijte sve sa pasiranim paradajzom i dodajte polovinu vode od kuhanja testenine, a zatim peršin, bosiljak i lovorov list.

Smanjite temperaturu i pustite da se lagano krčka. Povremeno promješajte.

Posle 15 minuta krčkanja u sos dodajte tjesteninu i preostalu polovinu vode u kojoj se kuhala. Dobro promješajte.

Sklonite sa šporeta i ostavite nekoliko minuta da tjestenina upije sve začine.

Poslužite toplo posuto rendanim parmezanom.

Prijatno!

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024