Dnevni.ba - PRELOADER

Tko laže, Isaci ili MUP?

15 Tra 2024


Tko laže, Isaci ili MUP?
Što se konkretno dogodilo?

Arnel i Aldin, sinovi federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, pretukli su muškarca u Zenici na benzinskoj crpki DHD, potvrđeno je iz policije.

Ovu informaciju koja, ukoliko je točna, duboko kompromitira ne samo sudionike nemilog događaja, nego i ministra Isaka, a samim time i aktualnu Vladu FBiH objavilo je nekoliko bh medija. 

Dalje je navedeno slijedeće: U tom događaju su sudjelovali A.J., rođen 1998. s jedne, i D.A. (2004.), I.A. (1996.) i I.A. (2000.) s druge strane, kojom prilikom je A.J. zadobio teške tjelesne ozljede, konstatirane u Županijskoj bolnici Zenica.

O navedenom je obaviješten dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva ZDŽ-a, po čijim uputama su D.A, I.A. i I.A. ispitani u svojstvu osumnjičenih. Navodno su članovi obitelji Isak ranije dolazili u policijsku stanicu u Zenici, tražeći da se događaj ne evidentira, odnosno da se ne unose podaci o njima. 

Također, naprasno je izbrisan snimak s nadzornih kamera koje su zabilježile aktere incidenta.

Nakon tih napisa uslijedile su reakcije ministra Isaka, te njegovih sinova. Oni su jasno kazali da ništa od navedenog nije točno, te da im se 'pakira' afera. 

 

Ramo: Sve nam pakuju

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH kasnije je tvrdio kako je desetoro policajaca koji su bili intervenciji poslije tvrdilo da je oštećena osoba otišla s mjesta događaja bez ozljeda.

- Dotični je pod dejstvom alkohola ili droga rekao da će prebiti radnike, dok je radnik sipao gorivo. Nasrnuo je na radnika, nanio mu ozljede, nakon čega je pozvana policija. U prisustvu policije je bio neuračunljiv i oni su ga uhapsili. Odveden je bez ozljeda. Radnik crpke je imao ozljede i odveden je u Hitnu pomoć. oni koji kroz medije pokušavaju da pakuju će dobiti kaznene prijave. Prije par mjeseci su mi pokušali napakovati, pa se pojavila osoba i dala izjavu da sa mnom nikada nije imala konflikte, što je i istina, kazao je Isak.

Tvrdi da je sve što se dešavalo posljednjih dana priprema za izbornu kampanju.

- Imam informaciju koji operativac, odnosno koji inspektor vodi istragu. Riječ je o inspektoru koji je nekoliko puta pokušao pakovati i to je uvijek padalo na sudu. Najlakše je dokazati istinu. Teško je dokazati laž. Ne može se onakva izjava dati, ako ima zapisnik koji potvrđuje moje navode. Interesantno je da se to nije pojavilo u biltenu sutra, nego je planski sklonio da se može pakovati. Moji sinovi nisu sudjelovali o tomu, već su obavijestili policiju i agenciju koja se bavi zaštitom. Uostalom, tko bi pravio na svom objektu bilo kakav problem, ističe Isak.

Kaže i kako će sigurno doći do osobe “koja je poslala dotičnog na pumpu da pravi incident”.

- Vjerujem u institucije ove države. Prošli put smo pustili da to prođe, ali ovoga puta neće ostati na ovomu. Već imamo informacije iz MUP-a tko to radi i koja je namjera. Vjerujem da je ovo povezano s Ministarstvom i Upravom policije, jer obični inspektori ne mogu uraditi. Borim se protiv kriminala i objavio sam rat kriminalu. Radim sve da kriminalci završe iza rešetaka, rekao je Isak.

Tvrdi i kako je dotični inspektor lažno svjedočio. 

- Imam informacije da je uticao na svjedoke da daju izjave. Inspektor koji sve ovo vodi se dovodi u vezu sa ubistvom svoje supruge i vjerojatno ga drže da može odrađivati takve poslove. Prije dvadesetak godina supruga tog inspektora je navodno počinila samoubojstvo u kući s njegovim službenim pištoljem. Takvi ljudi su najskloniji radnjama koje su nečasne. U policijskim redovima ne mogu biti oni koji pokušavaju montirati, zaključio je.

Osim Rame Isaka reagirao je i direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, sin ministra unutarnjih poslova FBiH Rusmir Isak. On je uputio otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova ZDŽ-a Emiru Vrači, policijskom komesaru Admiru Gaziću i bivšem direktoru KPZ-a Zenica, a aktualnom savjetniku ministra Vrače Redži Kahriću. Rusmir Isak tvrdi da mu oni 'pakiraju' te da je razlog za to jer nije unaprijedio sina Redže Kahrića. Vrlo brzo istom mjerom odgovorio mu je Redžo Kahrić, koji tvrdi da nikada nije intervenirao za bilo što vezano za svog sina.

 

Od ranije 'poznati'

Prije nešto više od 20 godina Ramo Isak je ostao bez posla u Policiji Ministarstva unutrašnjih poslova ZDŽ-a jer je na svadbi svog prijatelja pred tadašnjim administrativnim sjedištem ispalio tri metka iz službenog pištolja.

- Da sam imao 15 metaka, ja bih ispalio svih 15, rekao je Isak u ranijem intervjuu za CIN, dodavši da je nekoliko godina kasnije dobio priliku da se vrati u službu, ali da to nije želio jer se već vidio u političkom svijetu.

U politiku ulazi 2006. kada se kao član Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) kandidirao za zastupnika u Skupštini ZDŽ-a. To mu je omogućilo paralelnu poziciju delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

U, otprilike, isto vrijeme kada se odlučio baviti politikom, njegova supruga suosniva zaštitarsku agenciju Condor. Osim nje osnivači su bili Adnan Fazlić iz Sarajeva te Damir i Dragan Čolić iz Mostara. Oni su 2009. izašli iz firme, a Amela Isak je danas jedina vlasnica.

Spremajući se za izbore 2012, Isak osniva Stranku za narod BiH i s njom ulazi u Općinsko vijeće Zenice. Usporedo se bavi privatnim biznisom u agenciji supruge, obavljajući posao rukovodioca Sektora za sigurnost. Stranku je kasnije ujedinio sa A-SDA i kao njen član je 2018. osvojio još jedan mandat u Skupštini ZDŽ-a i Domu naroda Federalnog parlamenta. A-SDA je kasnije promijenila ime u Narodni evropski savez (NES).

I njegovi sinovi su se u međuvremenu uključili u politiku. Arnel je 2019. imenovan ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDŽ-a, te je na izborima 2022. dobio zastupničko mjesto u Federalnom parlamentu. Drugi sin Rusmir je 2020. izabran u Gradsko vijeće Zenice, a 2023. je imenovan za direktora Kazneno-popravnog zavoda.

Javnosti je nejasno što se konkretno dogodilo i jesu li sinovi Rame Isaka sudjelovali u premlaćivanju osobe na benzinskoj crpki. Bilo bi poželjno kada bi se konkretan događaj rasvijetlio do kraja. U protivnom, može se zaključiti da se radi o klasičnom zataškavanju skandala, što će baciti dodatnu mrlju i na samu Vladu FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, koji se o ovom skandalu dosada nije oglasio.  Nitko iz redova Trojke, Isakovih partnera u vlasti, ne propituje postupke Isaka, pa ni ovaj posljednji u nizu. Jesu li Isaci pretukli čovjeka ili im neko, kako oni tvrde, 'pakira'?

N. K.

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

6 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

42 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 13 min