Dnevni.ba - PRELOADER

Tonka Krešić Gagro nasljeđuje Marina Vukoju?

18 Lip 2024


Tonka Krešić Gagro nasljeđuje Marina Vukoju?
Iznenađenje

Kolegij Zastupničkog doma će predložiti za Tajnika osobu koju je Čović istjerao iz HDZ-a BiH 

 

Tonka Krešić Gagro, savjetnica predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, po svemu sudeći, će biti nova Glavna tajnica Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 

Ta pozicija po nacionalnom ključu i praksi pripada Hrvatima i kontroverzna  Stočanka će naslijediti Marina Vukoju, koji je nedavno izabran za suca Ustavnog suda BiH. 

Marin Vukoja podnio je ostavku na mjesto Tajnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a Prijedlog odluke o njegovom razrješenju na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma bh. Parlamenta koja bi se trebala održati ovog tjedna. Na istoj sjednici bi se trebao naći i prijedlog odluke o imenovanju Vukojina nasljednika, dakle Tonke Krešić Gagro.  

Međutim, zastupnici nisu dobili nikakav materijal za ovu točku, pa se sve najave ipak moraju tretirati sa stanovitom dozom rezervi. 

S dozom rezerve

- To će se vjerojatno pojaviti na samoj sjednici, mišljenja su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta BiH, prijedlog za Tajnika ovog doma utvrđuje Kolegij Zastupničkog doma. U Kolegiju sjede Nebojša Radmanović (SNSD), koji je trenutno predsjedatelj Zastupničkog doma, te Marinko Čavara (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP), koji su zamjenici predsjedatelja doma.

Tajnik Zastupničkog doma nije državni službenik i njega će dogovoriti vladajuća većina. Očekuje se da će njegovo ime 'dati' HDZ.

Vrlo je 'inspirativan' background Tonke Krešić Gagro. Godinama je bila 'prva pratilja' čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Kao savjetnica je bila osoba od velikog stožernikovog povjerenja pa je normalno da su joj mnogi u Čovićevom miljeu zavidjeli, ali su je se i plašili.  

Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija s kraja prošle godine o naprasnom 'istjerivanju' Tonke Krešić Gagro iz HDZ-a BiH. Informacija se skrivala pa je javnost samo mogla špekulirati o hladnokrvnoj egzekuciji Dragana Čovića.    

Tonka kresic

U kuloarima se prvo spominjao Kristijan Zovko, bivši ministar pravosuđa u županijskoj Vladi u Širokom Brijegu, međutim, Dnevni list doznaje da je Borjana Krišto stala iza svoje savjetnice. Pojedini krugovi su Tonku Krešić  dovodili u vezu s pranjem novca za Ruse.

 

O čemu se govorilo

Mediji su kopali po različitim izvorima pa su se uglavnom tada pozivali na informacije iz izvora bliskih HDZ-u BiH, navodeći nekoliko razloga koji su kumovali isključenju Krešić-Gagro.

Jedan od njih je da je Krešić-Gagro, navodno, bila posrednik za pranje novca za Ruse, a sve preko zvorničke Alumine, koja ima suradnju s mostarskim Aluminijem. Nadalje i neslužbeno, nekadašnja Čovićeva miljenica je bila tek puki izvršitelj poslova koje je navodno dogovarao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tijekom pada pod ruski utjecaj sa i preko Milorada Dodika.

Za sve se saznalo kada je, navodno, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila papir na kojem su bili 'Tonkini grijesi'.

Nakon što ju je Čović izbrisao iz HDZ-a činilo se da je politička karijera Tonke Krešić Gagro pokopana. A onda se dogodio nagli paradoksalni prevrat. 

Predsjedateljica Vijeća ministara i zamjenica Predsjednika HDZ-a BiH Borjana  Krišto vraća Krešić-Gagro u život i ustoličuje je na poziciju svoje savjetnice.  

Zanimljivo je da svemoćni Dragan Čović nije oko toga ništa zucnuo. 

Tko je u prednosti?

Izvjesno postavljenje za Tajnika Zastupničkog doma može se stoga tretirati i kao novo potonuće autoriteta Dragana Čovića. Inače, sve do prije nekoliko dana se 'vrtjelo' ime Kristijana Zovke kao nasljednika Marina Vukoje. 

Ipak, čini se da bivši ministar pravde u ZHŽ-u nije miljenik vrhuške HDZ-a BiH.  

Zovko se pokazao kao dobar ministar koji je poštovao zakone i nije podlijegao pritiscima hercegovačkih tajkuna što ga je koštalo toga da je ostao bez ministarske pozicije nakon prošlih općih izbora iako je dobro radio svoj posao, ali to nije odgovaralo onima koji su htjeli da se zakoni provode po njihovoj mjeri, a ne onako kako je propisano. Iako u HDZ-u postoje ljudi koji smatraju da bi on dobro obavljao posao Tajnika Zastupničkoga doma PSBiH oni su u manjini.

Poslovično je ključne kadrovske križaljke slagao osobno Dragan Čović, doima se kako će se ovog puta presudno pitati Borjana Krišto. A, njezin favorit je Tonka Krešić Gagro.

J. S.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

1 h 54 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 53 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 35 min