Dnevni.ba - PRELOADER

Tri popularna začina mogu smanjiti učinkovitost lijekova i ugroziti zdravlje

5 h 47 min


Tri popularna začina mogu smanjiti učinkovitost lijekova i ugroziti zdravlje
Začini

Tri začina koja se često nalaze u kuhinjama, cimet, kurkuma i đumbir, mogu oslabiti djelovanje nekih lijekova i tako ugroziti zdravlje milijuna ljudi, upozoravaju stručnjaci, piše index.

Iako su poznati po svojim protuupalnim svojstvima i jačanju imuniteta, ovi začini mogu utjecati na način na koji tijelo prerađuje brojne lijekove, uključujući one za visoki tlak, dijabetes i infekcije.

Nedavno istraživanje pokazalo je da spoj iz cimeta, cinamaldehid, zaslužan za njegov miris i okus, može ubrzati metabolizam lijekova, čime se smanjuje njihova učinkovitost. Ako samo posipate malo cimeta po kaši, vjerojatno ste sigurni, no oni koji uzimaju dodatke prehrani s cimetom mogli bi biti izloženi riziku.

"Pretjerana konzumacija može dovesti do bržeg izbacivanja lijeka iz tijela, pa on postaje manje djelotvoran", objasnila je znanstvenica Shabana Khan.

Cimet utječe i na statine i antidepresive
Kod nekih lijekova, poput onih za razrjeđivanje krvi, ovaj učinak može čak pojačati djelovanje lijeka i dovesti do opasnog krvarenja, upozorava profesorica Dipa Kamdar s Kraljevskog sveučilišta u Londonu.

Važna je i vrsta cimeta. "Pravi" cimet iz Šri Lanke bogat je antioksidansima i pomaže kod regulacije šećera i zdravlja srca. No cimetova kora, koja se češće nalazi u trgovinama, sadrži visoke razine kumarina, spoja koji u velikim količinama može oštetiti jetru.

Cimet također može utjecati na lijekove poput statina ili antidepresiva. Može ih učiniti jačima ili slabijima, piše Daily Mail.

Još jedan problematičan začin je kurkuma. Iako je hvaljena zbog svojih protuupalnih svojstava, povezana je i s oštećenjem jetre. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, može ometati rad jetrenih enzima koji prerađuju lijekove. Tako može utjecati na antidepresive, lijekove za tlak, kemoterapiju i antibiotike. U nekim slučajevima, velike doze kurkumina u kombinaciji s crnim paprom, koji poboljšava njegovu apsorpciju, dovele su do ozbiljnog oštećenja jetre.

Jedno američko istraživanje zabilježilo je 10 slučajeva oštećenja jetre povezanih s kurkumom. Pet osoba završilo je u bolnici, a jedna žena (62) bez prethodnih bolesti jetre umrla je od zatajenja nakon što je 14 mjeseci uzimala dodatak kurkume za artritis, uz druge dodatke i lijekove.

Štetni učinci uglavnom se javljaju kod uzimanja dodataka prehrani
Kurkuma također može sniziti šećer u krvi, što u kombinaciji s lijekovima za dijabetes može izazvati pretjerano sniženje šećera (hipoglikemiju), a ako se kombinira s lijekovima za tlak, može dovesti do preniskog tlaka.

Profesorica Kamdar naglašava da se takvi učinci najčešće javljaju kod uzimanja dodataka prehrani, a ne pri uobičajenoj količini začina u hrani.

I đumbir može biti rizičan. Iako je poznat po tome da ublažava mučninu i upale, njegovi aktivni spojevi također mogu utjecati na metabolizam lijekova. Velike količine đumbira mogu sniziti šećer u krvi, pa se njegovo djelovanje može pojačati uz lijekove za dijabetes. Đumbir također ima blagi učinak razrjeđivanja krvi.

"Ako uzimate lijekove, posebno one za razrjeđivanje krvi, dijabetes ili kemoterapiju, dobro je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja biljnih dodataka", savjetuje dr. Kamdar.

"Za većinu ljudi, začini u uobičajenim količinama su sigurni. Slobodno ih koristite u kuhinji, samo budite svjesni što sve imate u ormariću s lijekovima i izbjegavajte visoke doze biljnih dodataka."

Dr. Kamdar upozorava da redovito uzimanje velikih količina ovih začina može imati ozbiljne, čak i po život opasne posljedice kada se kombiniraju s određenim lijekovima.

ZDRAVLJE


SAVJET

Tri dodatka mogu povećati rizik od oštećenja jetre, pokazuju istraživanja

Danas  smo preplavljeni savjetima o tome koje dodatke prehrani bismo "trebali" uzimati za bolje ...

2 h 26 min

DEMENCIJA

Zaboravnost nije jedino upozorenje: Rani simptomi demencije često prođu nezapaženo

Demencija je progresivno neurološko stanje koje utječe na pamćenje, razmišljanje, ponašanje i sv...

16 Svi 2025

HRANA

Nutricionisti upozoravaju na hranu koja povećava rizik od moždanog udara

Kada razmišljamo o zdravlju mozga, rijetko ga povezujemo sa srcem. No upravo srce, svojim nepreki...

15 Svi 2025