Dnevni.ba - PRELOADER

U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

08 Svi 2020


U Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

IZVOR, FOTO: ANADOLIJA

Dan pobjede nad fašizmom svečano se svake godine obilježava i u Gradu Mostaru. Ovog puta obilježavanje je bilo nešto skromnije, a razlog je naravno pandemija korona virusa zbog koje je zabranjeno okupljanje većeg broja osoba na jednom mjestu. Zbog toga je i danas na Partizanskom groblju u Mostaru bilo svega desetak ljudi, a ovaj važan datum obilježen je dan ranije zbog dozvole Kriznog štaba starijim ljudima da se kreću petkom, a ne subotom.

“Sjećamo se slavnih dana i velikog događaja koji nije bez razloga izabran za Dan Europe. Europa se, dakle, na današnji dan opredijelila za antifašizam. I ovog puta, sa ovog mjesta poruka da nismo zadovoljni jer oko nas buja neofašizam i to je više nego očigledno”, rekao je predsjdnik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Najavio je obilježavanje na sličan način i sutra u Jablanici. U ovom gradiću ujedno će se obilježiti i 77 godina od slavne Bitke za ranjenike koju su vodili i dobili partizanski odredi ratne 1943. godine.

“Dok god su na snazi mjere i preporuke kriznih štabova, mi ćemo ih poštovati. Istovremeno ćemo putem društvenih mreža biti prisutni u javnosti”, dodao je Đulić.

Bračni par Dževad i Šeherzada Dedić danas su u Mostar doputovali iz Gornjeg Vakufa. Kažu kako dolaze svake godine po dva puta.

“Prvi dolazak svake godine je 14. 2. na dan oslobođenja Grada Mostara od fašizma, a drugi – da dan pobjede nad fašizmom. U posljednjem ratu Mostar i Gornji Vakuf imali su slične sudbine, pa se zbog toga podržavamo i imamo razumijevanja jedni za druge. Antifašizam je budućnost, bez obzira što neki i ne misle tako”, poručio je Dževad Dedić.