Dnevni.ba - PRELOADER

U ovoj životnoj dobi će žene najčešće prevariti svog partnera

20 Lip 2024


U ovoj životnoj dobi će žene najčešće prevariti svog partnera
Prevara

Iako društvo često ima predodžbu da žene u vezama i brakovima manje varaju, te da je to ipak muška aktivnost, neka istraživanja ističu da to nije tako. Ovo su razlozi zašto varaju i u kojem životnom periodu

Studija napravljena u Nizozemskoj pokazala je da oko 15 posto udanih žena barem jednom prevari svoga supruga, dok to isto učini oko 20 posto muškaraca, prenosi 24sata.

Uspješne žene s visokim primanjima spremnije su koketirati i upotrijebiti "ženske" čari kod muškaraca, a istraživači smatraju da je razlog tome više samopouzdanja, liberalniji pogledi i više prilika za prevaru nego kod žena odgojenih u tradicionalnom "duhu" i sa slabije plaćenim zanimanjima.

- I kod žena i kod muškaraca moć djeluje kao afrodizijak, a pogrešna je pretpostavka da žene zbog preljuba osjećaju više krivnje, čak štoviše, one nakon preljuba imaju manje grižnje savjesti - kazao je voditelj studije, profesor Joris Lammers sa Sveučilišta Tilburg.

Religioznost i moralna uvjerenja nisu ni izbliza toliko povezani sa spremnošću pojedinca da prevari svog stalnog partnera, kao što su to prilika, mogućnost i moć. 

Osim toga, istraživanje je utvrdilo da su rane 30-e godine najčešća životno doba u kojima žene varaju, a to objašnjavaju smanjenom plodnosti i fokusiranjem na seksualne aspekte odnosa, po kojima muškarce ne prosuđuju na principu "bi li bio dovoljno dobar otac mojoj djeci".

Britanska kolumnistica Diana Appleyard naglašava kako u društvu još uvijek postoje različita mišljenja o muškoj i ženskoj prevari, i dok će se muškarca opravdati jačim spolnim nagonom, iskorištavanjem prilike, pa čak i do toga da ga je neka žena zavela, žene koje varaju proglašavaju se proračunatima i bezosjećajnima, kao i "razarateljicama" obitelji.

Ona smatra kako je po pitanju vjernosti, manje važan spol ili obrazovanje, već isključivo karakter i mogućnosti koje se čovjeku pružaju, a motiv je najčešće sebičnost i kratkotrajni užitak.

Lifestyle


VIDEO: LET IZNAD VOLUJAKA Obišli smo prirodno blago pod konstantnom prijetnjom gradnje MHE

Kanjon Volujak u Prozor – Rami postaje sinonim otpora gradnji minihidroelektrana u Bosni i ...

15 Srp 2024

SAVJETI

Stručnjak upozorava: Ovih sedam simptoma nikada ne biste smjeli ignorirati

Buđenje s grubim grlom možda nije samo znak da trebate piti više vode. Prema liječniku dr. Richa...

15 Srp 2024

DNEVNA SOBA

Kako ukloniti ustajali miris iz kuće za tri minute? Sve će mirisati čisto i svježe, kao u apoteci

Nekada se u kući čini nemogućim postići ugodan miris koji će trajati, osobito ako se u prostoru k...

15 Srp 2024