Dnevni.ba - PRELOADER

U RS-u od početka pandemije 2.500 radnika ostalo bez posla

01 Svi 2020


U RS-u od početka pandemije 2.500 radnika ostalo bez posla

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić navodi da je, od početka epidemije koronavirusa, u tom bh. entitetu bez posla ostalo više od dvije i pol tisuće radnika.

Mišić je za BHRT napomenula i da je ovo prvi put, azbog činjenice da su na snazi pojačane mjere protiv širenja virusa korona, da na Međunarodni praznik rada, 1. svibanj, neće biti organizirana prosvjedna šetnja s koje sindikalci socijalnim partnerima upute poruku.

“Prvi svibanj dočekujemo u jednoj nenormalnoj situaciji, kada smo svi zabrinuti za svoje zdravlje i radna mjesta. Brine nas što će biti dan poslije, kada ovo sve prođe. U ovom trenutku, radnici su ti koji nose ekonomiju Republike Srpske, rade u vanrednoj situaciji i daju svoj maksimum da se očuva ekonomiju, njihova radna mjesta, i plaće kako bi osigurali egzistenciju svojim obiteljima”, dodala je Mišić uz napomenu da su bez posla, u najvećem broju slučajeva, ostali radnici kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme te radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Bonusi i zloporabe

No, iako ima i poslodavaca koji su svoje radnike nagradili bonusima i vrednovali njihov rad, ima i onih koji zlorabe aktualnu sitaciju i daju nezakonite otkaze, tzv. sporazumne raskide ugovora o radu, pri čemu radnik gubi sva prava.

“Sada se pokazalo koliko je dobro što je Savez sindikata povećao naknadu za vrijeme nezaposlenosti, dužinu primanja i što smo povisili najnižu plaću. Naravno, to nije dovoljno, ali u ovoj situaciji i to znači nešto, da možete preživjeti dok se ovo ne završi”, kaže Mišić. Predsjednica Saveza sindikata RS-a poziva poslodavce da budu solidarni, naglasiviši da u 2019. ostvarili više od 1,8 milijardi KM neto dobiti.

“Poslodavac koji ne može preživjeti mjesec dana i nije baš ozbiljan poslodavac. U RS-u je u prošloj godini ostvareno više od milijardu i 850 milijuna KM neto dobiti. To znači da poslodavci trebaju biti solidarni i ne kačiti se svi na proračun jer on pripada svima nama. Moraju povući sredstva iz svojih dobiti i platiti svoje radnike jer su im oni i zaradili tu dobit”, poručila je Mišić.