Dnevni.ba - PRELOADER

Uključite ih u prehranu: Ove namirnice jačaju imunitet, smanjuju upale i održavaju zdrava crijeva

19 Lip 2024


Uključite ih u prehranu: Ove namirnice jačaju imunitet, smanjuju upale i održavaju zdrava crijeva
Namirnice

Naš crijevni mikrobiom sastoji se od niza mikroorganizama od kojih neki nisu dobri za naš organizam. Ako je vaš mikrobiom neuravnotežen, probiotici vam mogu pomoći vratiti zdrave mikrobe u tijelo.

Probiotici su živi mikroorganizmi koje možete konzumirati hranom ili dodacima prehrani. Neka su istraživanja pokazala da probiotici mogu imati učinak sličan antioksidansu koji pomaže u smanjenju upale u vašem tijelu i može povećati bakterijsku raznolikost crijevnog mikrobioma, piše portal health.

Većina probiotičke hrane je fermentirana jer se tijekom fermentacije uvode živi mikroorganizmi. Međutim, nema sva fermentirana hrana probiotike. Ako se hrana zagrijava nakon što je fermentirala kao primjerice kruh s kiselim tjestom, korisni mikroorganizmi se kuhaju, prenosi N1

Jogurt
Jedan od najčešćih izvora probiotika u hrani je jogurt. Dobiva se zagrijavanjem mlijeka, dodavanjem bakterija i ostavljanjem da fermentira nekoliko sati. Zagrijavanje se događa prije dodavanja bakterija pa se stoga probiotici ne skuhaju.

Kefir
Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži mnogo probiotika. Dobiva se miješanjem mlijeka s fermentiranim kefirnim zrncima, kulturom kvasca i bakterija mliječne kiseline. Kultura je laboratorijska metoda koja mikroorganizmima daje vrijeme, prostor i hranu koja im je potrebna za razmnožavanje. Proces fermentacije uvodi mješavinu bakterija i kvasca koji služe kao probiotici.

Kefir ima oštar okus te ga se može piti samostalno ili dodati u smoothije. Dobar je izvor proteina i kalcija i često je obogaćen vitaminom D7. Zbog načina na koji je prerađen, obično ima nizak sadržaj laktoze, tako da većina ljudi s intolerancijom na laktozu može tolerirati kefir.

Kimchi
Jedna od najpopularnijih namirnica u Koreji, kimchi, stiče sve veću popularnost diljem svijeta. Riječ je o začinu koji je napravljen fermentacijom raznog povrća. Često uključuje kupus, rotkvice, krastavce i luk. Posebno je bogat bakterijama mliječne kiseline, jednom vrstom probiotika.

Studije su otkrile da fermentirani kimchi pomaže smanjiti koncentraciju potencijalno štetnih crijevnih bakterija i potiče zdravu razinu glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola. Kimchi je također bogat vlaknima koji su jedna od ključnih tvari za zdravlje crijeva. Vlakna također održavaju zdravu razinu kolesterola i šećera u krvi čime dodaju još jednu zdravstvenu dobrobit kimchiju.

Kombucha
Kombucha je gazirani, fermentirani napitak napravljen od čaja, šećera, kvasca i bakterija. Često se fermentira s voćem radi dodavanja okusa. Aktivni kvasac transformira šećer tijekom procesa fermentacije, tako da je u njemu vrlo mala količina alkohola.

Jedna je studija istaknula da određene vrste kombuche mogu biti dobre za vaše zdravlje zahvaljujući probioticima, vitaminima i antioksidansima, ali da omjeri nisu dobro regulirani. Trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom trebaju biti oprezne i razgovarati sa svojim liječnikom prije konzumiranja.

Kiseli kupus
Kiseli kupus tradicionalna je namirnica diljem svijeta. Kupus se fermentira u bakterijama mliječne kiseline, koje služe kao probiotik. Jedno je istraživanje pokazalo da kiseli kupus zadržava većinu svojih korisnih bakterija tijekom procesa fermentacije i pakiranja, što ga čini izvrsnim probiotikom.

Trenutna istraživanja pokazuju da su probiotici općenito sigurni za većinu ljudi. Jedna od potencijalnih nuspojava probiotika su manji gastrointestinalni simptomi poputi plinova. Polagano uvođenje probiotika može vašem tijelu dati vremena da se prilagodi i smanji rizik od neugodnih probavnih simptoma.

Lifestyle


DNEVNI HOROSKOP

Dnevni horoskop: Bikove čekaju nove odgovornosti na poslu, a Lavove neočekivane promjene

Evo što zvijezde predviđaju za petak, 19. srpnja 2024. godine. OvanPosao: Danas ćete se na poslu...

9 h 19 min

BANANE

Koje su banane zdravije – zelene ili zrele?

Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu u umjerenim količinama. Bogate su ugljikohidrat...

18 Srp 2024

ASTROLOGIJA

Dva horoskopska znaka koja ne vole dijeliti svoje stvari

Svaki znak Zodijaka ima svoje posebne osobine. Dok neki rado dijele sve što imaju, drugi bi radij...

18 Srp 2024