Dnevni.ba - PRELOADER

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

08 Tra 2024


Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava
Budžet 1,9 milijuna eura

SARAJEVO, (FENA) - U okviru četverogodišnjeg projekta "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" (CC4WBs) koji implementiraju UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS), a financira Europska unija, objavljen je drugi Javni poziv za dodjelu grant sredstava za institucije kulture, organizacije i pojedince sa ukupnim budžetom od 1,9 milijuna eura.
Tim povodom danas je u Kinu Meeting Point upriličen Dan otvorenih vrata kako bi se svi zainteresovani informirali o procesu apliciranja.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum kazao je da će na ovaj način organizacijama i institucijama kulture te nevladinim organizacijama biti omogućeno da apliciraju za fondove koji će se implementirati u slijedećih 17 meseci.

- Pozivamo zaista sve koji imaju određene aktivnosti i projekte iz područja kulture i kreativnosti da se jave. Kroz ovaj projekt želimo jačati regionalnu kulturnu suradnju. Također želimo omogućiti kretanje umjetnika, njihovu mobilnost, saradnju zapadnog Balkana sa Europskom unijom, kao i bolje korištenje svih kapaciteta vezanih za kulturne industrije te kulturno naslijeđe u regiji - istaknuo je Šešum.

Poziv za apliciranje u projektu "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" prvi put od ove godine je otvoren i za pojedince.

- Za pojedince imamo 250.000 eura koji će biti raspoređeni za njihove aktivnosti, poput učešća na raznim kulturnim događajima u EU i regionu - podvukao je Šešum.

On je naglasio značaj suradnje unutar regije, kao i suradnju sa Europskom unijom.

- Može se aplicirati s aktivnostima koje su vezane za promociju kulture regiona unutar Europske unije, i ako žele učestvovati na bitnim događajima mogu aplicirati - kazao je Šešum.

Direktorica za kulturnu saradnju za BiH u British Council Amila Karavdić navela je značaj mogućnosti da se organizacije i pojedinci prijave na zanimljive prilike koje imaju za krajnji cilj povezivanje regiona, ali i povezivanje sa Europskom unijom.

Karadvić je ocijenila da je cilj povezivanje kreativaca, profesionalaca u polju kulture i kreativnih industrija koje im daje priliku da uče jedni od drugih.

Ovaj javni poziv za organizacije i institucije je objavljen 27. ožujka, a bit će otvoren do 27. svibnja. Uključuje različite tematske cjeline kao što su revitalizacija kulturnih prostora i unapređenje kulturnog naslijeđa do podrške festivalima, ko-produkciji i organizaciji događaja koji će umrežiti kulturne radnike u regionu i generalno kreativnoj industriji naglašavajući ulogu koju ima u jačanju društvenog i ekonomskog razvoja u regiji. Iznosi pojedinačnih grantova kreću se od 20.000 do 80.000 eura.

Pojedinci, za razliku od organizacija i institucija, imaju priliku aplicirati kontinuirano za svoje pojedinačne kraće i manje projekte koji treba da traju do ukupno tri mjeseca. Krajnji rok za prijavu je 31. prosinca 2025., a iznosi ovih projekata su do 5.000 eura. 

Kultura


"MOSTARSKA LISKA"

Mostarsku publiku oduševili 'Realisti' iz Zagreba

Posljednje natjecateljske večeri 21. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" u sali Nar...

11 h 22 min

MOSTARSKA LISKA

Male liske Snežani Bogičević i Emiru Fejziću

Šeste večeri 21. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ na velikoj ...

23 Svi 2024

PREDSTAVA

"Ko se boji treša još" najbolja predstava na Festivalu srednjoškolskog teatra BiH

Predstava DIS Pozorišta mladih Banja Luka „Ko se boji treša još“ dobila je nagradu za najbolju pr...

22 Svi 2024