Dnevni.ba - PRELOADER

Više tisuća prosvjednika ispred Vječne vatre (FOTO)

16 Svi 2020


Više tisuća prosvjednika ispred Vječne vatre (FOTO)

FOTO: FENA

Više tisuća ljudi došlo je na komemorativnu šetnju Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR). Po procjenama MUP-a na prosvjednoj šetnji okupilo se oko 5000 građana.

Došli su izraziti pijetet žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i poslati poruku protiv fašizma. Komemoracija žrtvama fašističke NDH događa se u isto vrijeme kad i misa za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali. 

 Savez udruženja boraca antifašističkog rata (SABNOR) pozvao je svoje simpatizere da se točno u 12 sati okupe na Marijin Dvoru i tamo iskažu počast žrtvama ustaškog terora iz Drugog svjetskog rata.

Ova komemoracija trajat će do 13 sati, a putem razglasa pročitat će se imena žrtava.

U ovom dijelu grada saobraćaj je blokira i prisutne su brojne policijske snage.

Iako je građanima Sarajeva zabranjen prilaz katedrali Srca Isusova gdje se održava sveta misa i komemoracija za ubijene u Bleiburgu, nekoliko njih okupili su se na kraju Štrosmajerove ulici kako bi se usprotivili ovom događaju.

Jedan od učesnika Nijaz Skenderagić, antifašista, izjavio je novinarima da je to odgovor jednog građanskog, civilizacijskog, antifašističkog i slobodarskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji žele u ovaj grad i na ove prostore da donose neke poruke koje nisu dobre za ove narode koji su ovdje živjeli i još uvijek žive.

- I da zamolimo političare da se bave politikom, crkvene velikodostojnike da se bave religijom, a svi skupa da gradimo neku ljepšu i sretniju budućnost za nas i našu djecu - poručio je Skenderagić.

- Ovaj opaki virus, rekao bih nacionalizma, neofašizma je prije nekih 30-tak godina došao na ove prostore. Uspio je da zavadi ove narode, uspio je da nam poprilično razori ovu divnu državu Bosnu i Hercegovinu. Zato bi naša poruka bila: Ako već nećete da nas pomognete, onda bar nas pustite da se mi sami borimo i gradimo našu državu- zaključio je Skenderagić.

Prethodno je Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, podsjetio da su na današnji skup pozvali građane Sarajeva i sve one koji mogu doći kako bi se "sjetili žrtava ustaškog zločonačkog terora u Sarajevu od 1941. do 1945."

"Na ovom mjestu, jer ovdje je nekoliko dana pred bježaniju ustaških krvnika, koji su vladali u BiH, terorisali Sarajevo, obješeno 55 nevinih ljudi. I zato smo tu, da kažemo glasno i jasno: 'Sjećamo se, pamtimo, nikad više nikome nećemo dozvoliti da se to desi'. Ali, istovremeno, da kažemo da svako veličanje, na bilo koji način, onih koji su uništavali i terorisali ovaj grad, također nećemo zaboraviti i da ćemo svim legalnim sredstvima braniti principe slobode, jednakosti, prava svih na sva moguća opredjeljenja", rekao je Đulić.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024