Dnevni.ba - PRELOADER

Zabilježite važne trenutke iz svog života: Bh. aplikacija Privee kreće u osvajanje svijeta

21 Srp 2023


<strong>Zabilježite važne trenutke iz svog života: Bh. aplikacija Privee kreće u osvajanje svijeta</strong>

U četvrtak 20. srpnja je u sarajevskom klubu People's, u organizaciji platforme Elevate, održan meetup session na kojem je gost bio Dino Čolaković, direktor kompanije Privee d.o.o. Sarajevo.

Glavna tema meetupa bila je startup eco sistem u BiH, kao i svi izazovi i mogućnosti koje su na raspolaganju ljudima koji žele svoje ideje i snove pretvoriti u profitabilne firme.

Platforma Elevate nastoji da na jednom mjestu okupi bh. startup scenu, kao i da istraži te da startupe preporuči investitorima iz BiH i cijelog svijeta. To je platforma koja predstavlja centralno mjesto povezivanja, informiranja i edukacije za startape u Bosni i Hercegovini. Cilj je osnažiti i podržati rast mladih preduzetnika. Kroz napredan sistem povezivanja, omogućavamo startapima da pronađu odgovarajuće partnere, mentore i resurse za ostvarivanje njihovih poslovnih ciljeva.

˝Iz vlastitog višegodišnjeg iskustva, shvatili smo da osnivanje i vođenje tehnološkog startupa predstavlja zaista izazovan put koji zahtijeva razvijen sistem podrške kako bi se ostvario uspjeh. Upravo iz tog razloga smo stvorili Elevate.ba kao ključno mjesto povezivanja i informiranja za postojeće i buduće osnivače startupova. Naš tim unutar Elevate.ba radi na aktivnom razvoju ekosistema u Bosni i Hercegovini, i vjerujemo da kroz saradnju s relevantnim partnerima možemo potaknuti stvaranje većeg broja inovativnih startup rješenja i uspješnih priča.˝ - Nermin Hadžić, suosnivač elevate.ba 

Kao što je poznato, startup scena u BiH je prilično neistražena, postoji oko 100 startupa koji se suočavaju s velikim izazovima dok se bore da dođu do investitora i ostvare svoje ideje. Međutim, Čolaković i njegov tim puni optimizma, pozitivne energije i volje za radom, koračaju naprijed u ostvarenju svojih ciljeva.

Privee je domaća bh. aplikacija s ambicijama da osvoji BiH, regiju, Europu, a potom i cijeli svijet. U suštini, riječ je o video aplikaciji koja omogućava korisnicima da zabilježe najvažnije trenutke iz svoje svakodnevnice i života, da im daju kontekst i pretvore ih u film. Aplikacija se razvija u BiH te će do kraja tekuće godine biti spremna za lansiranje na svjetsko tržište i to iz glavnog grada naše zemlje.

Tokom meetupa se Čolaković osvrnuo na velike izazove koje čekaju bh. startupe na putu do investicija.

"Za startupe iz Sarajeva i generalno BiH je veoma teško dobiti inostrane investicije, ali nije nemoguće. Na tome se ustrajno mora raditi, a cijela IT industrija bi se trebala ujediniti na neki način i fokusirati se na to da investitori iz inostranstva dođu na bh. startup scenu". rekao je direktor kompanije Privee d.o.o.

Čolaković je studirao u Istanbulu te iza sebe već ima jedan startup, a to je Urban Bug koji je zajedno sa svojim prijateljima pokrenuo 2002. godine. Također, u svom CV-u ima 17 godina rada i iskustva u globalnoj marketinškoj kompaniji, što mu je zasigurno značajna prednost.

On je kazao da mu je definitivno najveći izazov bio napustiti siguran posao i sav dosadašnji rad i benefite globalne firme ostaviti, a sve kako bi pokrenuo sopstveni startup i posvetio se izradi aplikacije. Upravo mu je bogato iskustvo, koje je stekao radeći na svjetskoj marketinškoj sceni, pomoglo da svoj novi proizvod prezentuje na kvalitetan način. Kako je Čolaković naglasio, oslonac mu predstavlja njegovo iskustvo, kao i bogata mreža ljudi koje poznaje u svim krajevima svijeta.

BiH nije plodan teren za startup svijet, no upravo ovaj meetup, ali i sama aplikacija Privee i brojni drugi projekti, predstavljaju postavljanje temelja za startup industriju koja može biti veoma unosna. Čolaković je istakao da je neophodno napraviti dosta regulacija kako bi se startup kompanijama olakšalo poslovanje.

U svijetu preduzetništva, hrabri pojedinci se usude sanjati veliko i mijenjati svijet. Privee je proizvod takvog razmišljanja gdje u središte stavljamo korisničko iskustvo i svojim primjerom želimo da potaknemo i druge timove i pojedince da počnu da pokreću vlastita preduzeća kako bismo postali prepoznatljivi u regionu i šire.", zaključio je Čolaković.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024