Dnevni.ba - PRELOADER

Završen 26. Tetar fest 'Petar Kočić', najviše nagrada za predstavu 'Očevi i oci'

10 Lip 2024


Završen 26. Tetar fest 'Petar Kočić', najviše nagrada za predstavu 'Očevi i oci'
Teatar fest "Petar Kočić"

Predstava Narodnog pozorišta Beograd "Očevi i oci" proglašena je najboljom predstavom na ovogodišnjem 26. Teatar festu "Petar Kočić" u Banjoj Luci, prenosi Fena.

Proglašenjem pobjednika sinoć je u Banjoj Luci završen 26. Tetar fest "Petar Kočić" koji je trajao od 3. do 9. juna.

Pobjednička predstava "Očevi i oci" adaptirana je po romanu pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića.

- Predstava je kompaktna umjetnička cjelina u kojoj besprijekorno funkcionišu svi elementi dobrog pozorišta predstavljajući nam model stilski inovativne predstave – obrazloženje je žirija.

Članovi žirija su glumica Olga Odanović, glumac Ljubiša Savanović i predsjednik, teatrolog Milovoje Mlađenović.

Nakon odigranih pet takmičarskih predstava na ovogodišnjem pozorišnom festivalu u Narodnom pozorištu RS, žiri je proglasio i ostale pobjednike.

Predstava “Očevi i oci” dobila je priznanje za najbolju režiju festivala, odnosno Veljku Mićunoviću.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Jeleni Filipović Antić za ulogu u predstavi “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje.

Nagrada za najboljeg glumca festivala dodijeljena je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihajla Medakovića u predstavi “Očevi i oci”.

Direkcija festivala odlučila je da se od ove godine fond nagrada obogati sa još dvije nagrade u želji da se sačuva uspomena na dva značajna pozorišna umjetnika koja su dala naročit doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u regionu, a posebno je značajan njihov rad u Narodnom pozorištu RS. 

Tako će se od 26. pozorišnog festivala Teatar fest "Petar Kočić" dodjeljivati Nagrada za scenski govor koja će nositi ime Milorada Telebaka i Nagrada za scensku poetiku koja će biti nazvana po Mladenu Materiću.

Nagrada za scenski govor „Milorad Telebak“ dodijeljena je  ansamblu Narodnog pozorišta Sombor i lektoru Dejanu Sredojeviću za predstavu “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Ivana Vanje Alača.

Nagrada se dodjeljuje Ansamblu Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje za predstavu “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića, pripala je nagrada za scensku poetiku „Mladen Materić“.

- Nakon gledanja pet predstava izvedenih u zvaničnom programu Festivala, žiri je zaključio da predstave odišu istinskim estetskim vrijednostima, da su tematski izuzetno važne, da uspostavljaju žustar dijalog sa vremenom  u kome živimo, da rediteljskim i glumačkim angažmanom, jasnom artikulacijom pozorišnog jezika i upotrebom modernih rediteljskih postupaka, ukazuju da pozorišna umjetnost u regionu, uprkos nedovoljnoj materijalnoj podršci, prati najsvježija evropska strujanja u drami i teatru. Posebna vrijednost ovogodišnjeg Teatar festa jeste insistiranje na predstavama nastalim na predlošku domaćih dramskih tekstova – poruka je ovogodišnjeg žirija.

Moto ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić” bio je “Ko sam ja”, a u čast pobjednika sinoć je odigrana predstava “Sitnce koje život znače” beogradskog Narodnog pozorišta, javlja Fena.

Kultura


MOSTARSKO LJETO

Makedonska književnica Lidija Dimkovska predstavila se mostarskoj publici

U okviru „Mostarskog ljeta“ u petak je u organizaciji Narodne biblioteke Mostar, u prekrasnom amb...

13 Srp 2024

Mostar: Otvorena izložba trojice kipara pod nazivom „Zidovi plastika i sitna plastika“

MOSTAR – Izložba „Zidovi plastika i sitna plastika“ trojice bosanskohercegovačkih kipara, magista...

11 Srp 2024

MOSTAR

Krautrock, americana i psihodelija: Vagina Corporation u Abraševiću

Vagina Corporation je KRAP (krautrock, americana, and psychedelia) kvartet nastao pod sivim nebom...

10 Srp 2024