Dnevni.ba - PRELOADER

Zbog potencijalne ljetne potražnje rast cijena nafte iznad 80 dolara

11 Lip 2024


Zbog potencijalne ljetne potražnje rast cijena nafte iznad 80 dolara
Nafta

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 80 dolara. Razlog je da su među ulagačima prevagnule procjene o snažnoj ljetnoj potražnji. Ovo je potisnulo u drugi plan jači dolar i opreznije špekulacije o sniženju kamatnih stopa u SAD-u, piše Financa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 53 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,15 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76,10 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je na kraju prošlog tjedna ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u. Prema podacima ministarstva rada za svibanj, potaknuvši iznova nagađanja da bi centralna banka (FED) mogla odgoditi zbog snižavanje troškova zaduživanja kako bi spriječila opetovano jačanje inflacije.

Dolar je u takvom okruženju ojačao. U ponedjeljak poticaj mu je bila i objava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da će zbog loših rezultata na izborima za Europski parlament raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Cijene su (u ponedjeljak) počele rasti kada su se u SAD-u probudili i započeli novi radni tjedan. Ulagače na drugoj strani Atlantika očito ne brinu slabi euro i posljedično jači dolar zbog raspirivanja prijevremenih izbora u Francuskoj.

Tamas Varga iz PVM-a
Jači dolar koči potražnju za naftom budući da nagriza kupovnu moć ulagača s drugim valutama.

Analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs očekuju pak solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja. Procjenjuje se da će se pojaviti manjak na tržištu od 1,3 milijuna barela dnevno u trećem tromjesečju.

Oporavak tržišta nafte pred kraj 2025.
Bliži se ljetna sezona vožnje i postupno prevladava uvjerenje da će potražnja biti snažna i da će znatno smanjiti zalihe, objašnjava Varga.

Analitičari su se tako približili stajalištu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji u očekivanju oporavka potražnje planiraju povećati opskrbu pred kraj godine i u 2025. U skladu s planom objavljenim pretprošlog vikenda. Njihova odluka bila je uteg cijenama u prvoj polovini prošlog tjedna, navodi HRT. Stoga su saudijski i ruski dužnosnici naglasili da po potrebi mogu i prilagoditi odluku.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 56 centi, na 80,37 dolara.

Biznis


JEFF BEZOS

Jeff Bezos ponovno na vrhu po bogatstvu

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, suosnivač Amazona je preuzeo vodeću poziciju ispred Bern...

8 h 31 min

Apple premašio vrijednost bilijun dolara

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilijun dolara. U vrh se probila i Nvidij...

9 h 20 min

NJEMAČKA

Njemačka oprostila gotovo 16 milijardi eura duga drugih država

Njemačka je od 2000. godine stranim državama oprostila dug od ukupno 15,8 milijardi eura. Informa...

9 h 27 min