Aromatični pileći bataci
Sastojci:
– 4 pileća bataka
– 2 čehna bijelog luka
– 4 kašike sojinog sosa
– 1 kašičice sode bikarbone
– 1 bjelanjak
– 1 manja šolja gustina
Sos:
– 1 kašičica meda
– 1 kašičica smeđeg šećera
– 1 kašika pasiranog paradajza
– 1 kašika sirćeta
– 3 kašike sojinog sosa
– 4 kašike tople vode
I još…
– 100 g susama
– 1 struk mladog luka
Priprema:
Piletinu odvojite od kostiju i isjecite na manje komade. Sve sastojke za marinadu pomiješati, pa ostavite pletinu u marinadi sat vremena uz povremeno miješanje.
Nakon toga pržite na ulju dok ne porumeni sa svih strana. Izvaditi i ocijediti.
Za sos, karamelizovati šećer dok se ne otopi, dodati med, pasirani paradajz, sojin sos, sirće i vodu.
Pustiti par minuta da se zgusne, pa skloniti sa ringle i potopiti piletinu u sos.
Zagrijati tavu i dodati susam, pa miješati dok malo ne porumeni. U susam dodati komade piletine i uvaljati sa svih strana.
Po želji, posuti sjeckanim mladim lukom (samo zeleni dio).
Prijatno!