Dnevni.ba - PRELOADER

Ključa u zajednici žena HDZ-a BiH u Središnjoj Bosni

07 Svi 2024


Ključa u zajednici žena HDZ-a BiH u Središnjoj Bosni
Dame u politici

Krišto ponizila Plavčićku, stožernik marginalizira Čavaru i stranku u Busovači

Dame u HDZ-u BiH su očigledno krenule putem svojih napuhanih i razvikanih muških kolega. To je matrica sukoba i bezočnih borbi za pozicije i privilegije.  

U Središnjoj Bosni političku razvalinu iskopale su Čovićeve nježnije perjanice u županijskoj Zajednici žena Katarina Kosača Središnja Bosna. Protagonistkinje u areni su fatalna Suzana Krišto, donedavna čelnica te stranačke zajednice i Mirjana Plavčić, predsjednica OO HDZ-a Busovače.  Prva je nekada bila miljenica Marinka Čavare, dugogodišnjeg potpredsjednika HDZ-a BiH i politički istaknute osobe u Lašvanskoj dolini, dok je druga sada u privilegiranoj poziciji.  

Ali to joj nije bilo dovoljno da se ubaci u županijsku organizaciju zajednice žena Katarina Kosača preko koje je Čavara godinama ostvarivao dominantni utjecaj u HDZ-u županije Središnja Bosna. Naime, proceduralnim vratolomijama lukava Krišto se 'osvetila' Čavari što ju je izmasakrirao i ponizio u HDZ-u BiH i to baš posramljivanjem Mirjane Plavčić.      

Žestoki sukob

Nedavni izbori u Zajednici žena Katarina Kosača unutar struktura HDZ- a u Središnjoj Bosni postali su očito veliki teret samo stranci pred lokalne izbore.

Sukob Krišto - Čavara o kojemu smo pisali sada je doživio svoj novi obrat. Naime, već od ranije je poznato kako je Čavara eliminirao svoju savjetnicu iz svih sfera odlučivanja općinskog odbora HDZ-a pa tako Suzana Krišto nije bila niti prijedlog općinske organizacije zajednice žena da uđe u županijsku  infrastrukturu. No Krišto je iskoristila svoju povezanost s drugim općinskim organizacijama i šokantno je uspjela ponovno uči u županijsku organizaciju  Katarine Kosača, a izvan zajednice je ostala Mirjana Plavčić, predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača.

Na samoj sjednici došlo je, kako otkrivaju izvori Dnevnog lista, i do žestokog sukoba u kojem je Plavčić za sve optužila dopredsjednicu Lidiju Bradaru. To je već ostavilo posljedice na presudni utjecaj županjskoj organizaciji stranke Dragana Čovića. 

Distanca od Čavare

Naime, do sada je Marinko Čavara u ŽO HDZ-a BiH imao 5 svojih delegata, tri iz općinske organizacije i Darija Plavčića, predsjednika mladeži HDZ-a BiH,  te predsjednicu ŽO Zajednice žena Katarina Kosača Suzanu Krišto što mu je davalo poprilično ozbiljnu moć.

No prvo je Lidija Bradara zaposlila Darija Plavčića u svoj ured, a sada je očito i zaštitila Suzanu Krišto. Naravno, to sve sigurno nije činila bez blagoslova svog šefa Dragana Čovića koji se u potpunosti distancirao od Čavare.

Ovakav rasplet je zapravo kazna Marinku Čavara jer u kontinuitetu na terenu stvara sukobe, a zadnji su u Žepču i Busovači.

Kada se uzme u obzir i kako uz Lidiju Bradara stoji i Mladen Ramljak iz  Kiseljaka, Stjepan Dujo iz Novog Travnika i Matišić iz Uskoplja, jasno je čak i laiku u kojem smjeru se pozicija političke moći mijenja u Središnjoj Bosni i kako je Čović odlučio neke islužene kadrove definitivno poslati u prošlost

Uostalom, Lidija Bradara je na funkciji potpredsjednika HDZ-a BiH zamijenila  baš Marinka Čavaru. Politička karijera “crnolistaša” iz Busovače u zadnje vrijeme blijedi.

J. S. 

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024