Dnevni.ba - PRELOADER

Koliko znači još jedna promjena izbornika?

28 Velj 2024


Koliko znači još jedna promjena izbornika?

Rukometni savez Bosne i Hercegovine je objavio da je muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez izbornika nakon što su Savez i Irfan Smajlagić dogovorili sporazumni raskid suradnje.

Odlazak Smajlagića uslijedio mjesec i po dana nakon slabog nastupa bh. rukometaša na Europskom prvenstvu u Njemačkoj  na kojem su osvojili posljednje, 24. mjesto s tri poraza u grupnoj frazi. Smajlagić je imao ugovor do listopada ove godine, ali je postigao dogovor o raskidu ugovora.

 - Zajedničkim analizama s gospodinom Smajlagićem utvrdili smo da nam se mišljenja o projektu budućnosti reprezentacije razlikuju, te zbog različitog pogleda na progres razvoja rukometa i same reprezentacije dogovoreno je da je najbolje da se ugovor sporazumno raskine. Koristimo priliku da se zahvalimo gospodinu Smajlagiću na predanom i odgovornom radu. Važno je napomenuti da se gospodin Smajlagić ponio izuzetno korektno i u pregovorima oko raskida ugovora sa RSBiH, te se odrekao dijela pripadajućih primanja, koja je imao po ugovoru, saopćeno je iz krovne kuće bh. rukometa.

Dužnost izbornika Smajlagić je preuzeo krajem rujna 2022., kad je na toj poziciji naslijedio Ivicu Obrvana. Njegov angažman su iz RS-a BiH najavili prilično euforično, ali sve skupa nije dugo trajalo.

Ono što je važnije za budućnost reprezentacije BiH je osnova na kojem će dalje graditi svoje rezultate. Smajlagić je po preuzimaju A tima BiH u stvari napravio odličan uspjeh samim plasmanom na Euro kao drugoplasirani u skupini, iza Slovenije, a ispred Crne Gore koja se na Euru predstavila kao dosta bolja selekcija. Realnost bh. tima nije djelovala povoljno pred novi odlazak na prvenstvo jer je unutar sastava ogroman raspon u kvaliteti, od vrhunskih rukometnih asova, do mladih i neiskusnih igrača Premijer lige. U ovakvom razmeđu su bh. rukometaši od pomlađivanja selekcije koju je napravio izbornik Ivica Obrvan i trenutno se ne nazire da bi promjena na izborničkoj klupi mogla donijeti ikakav bitan boljitak. Svaki sljedeći plasman na Euro će biti puno teže za izboriti.

Novi izazov već u svibnju

Novog izbornika već početkom svibnja ove godine očekuje težak zadatak u susretima baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj protiv selekcije Portugala. Prvi susret igrat će se 8. ili 9. svibnja, a uzvrat 11. ili 12. svibnja. Ovo znači i da će RSBiH morati uskoro reagirati te riješiti pitanje stručnjaka koji će voditi ekipu.

Trzavice sa zvijezdom

U svom mandatu Smajlagić je u jednom trenutku očito došao i u određeni konflikt s najvećom zvijezdom reprezentacije, golmanom Flensburga Benjaminom Burićem,  kojeg je ostavio na klupi u utakmici sa Gruzijom na Euru. Burić je prethodno rekao da Smajlagića treba pitati za izjavu povodom poraza za Nizozemsku. Također je nedavno govorio o tome da BiH „nema modernih, obrazovanih trenera i da su ostali u osamdesetim“, a Smajlagić je potom poručio: „On je igrao osamdesetih, devedesetih, pa zna?“ Er.B.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 h 14 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024