Dnevni.ba - PRELOADER

Komšić s Guterresom: Zbog podjela u EU odluka o otvaranju pregovora na čekanju

04 Stu 2023


Komšić s Guterresom: Zbog podjela u EU odluka o otvaranju pregovora na čekanju

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u New Yorku, a na početku razgovora ponovili su da osuđuju kršenje humanitarnog prava u Gazi i teror koji se vrši nad nevinim civilima, najvećim dijelom nad djecom i ženama, ništa manje ne umanjući teroristički čin Hamasa nad civilima Izraela.

Razgovarajući o dešavanjima u Bosni i Hercegovini sekretar Guterres je čestitao dobivanje kandidatskog statusa i kazao da će sa čelnicima EU raditi na podršci punopravnom članstvu naše zemlje, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniji.

Bez obzira na status, predsjedavajući Komšić je kazao da je dosta posla pred Bosnom i Hercegovinom koja će morati raditi na unutrašnjim promjenama u skladu sa evropskim zakonima, kao i da se čeka odluka o otvaranju pregovora sa EU koja, s obzirom na podijeljene stavove unutar članica EU, za našu zemlju može biti stavljena na čekanje.

Sagovornici su razgovarali i o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, pozdravljajući jednoglasno glasanje o produženju mandata EUFOR-ove misije "Altea", naglasivši važnost njene uloge za mir i stabilnost, kako u BiH tako i u čitavoj regiji.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, Zlatko Lagumdžija, saopćeno je iz Komšićevog kabineta

Vijesti BiH


ZRINJSKI

Ždrijeb danas u 14, prozivka sutra u 18.30 sati

Zrinjski će danas krenuti s pripremama za novu sezonu. Okupljanje je zakazano danas za 18.30 sati...

19 Lip 2024

TONI KARAČIĆ

'Idemo se vratiti u vrh!'

'Do početka pripremama imat ćemo jasniju sliku po pitanju igračkog kadra s kojim ćemo krenuti u p...

18 Lip 2024

VREMENSKA PROGNOZA

Narednih dana pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima

Do kraja ove sedmice zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, a često i pratećom ...

27 Svi 2024