Dnevni.ba - PRELOADER

Masivne stijene nude izazove i pravu avanturističku ponudu

15 Sij 2021


Masivne stijene nude izazove i pravu avanturističku ponudu

U malom mjestu Blagaj, kod Mostara, razvija se posljednjih godina sada već prepoznatljivo penjalište. Brigu oko penjališta Blagaj vodi, Sportsko penjački klub Blagaj, gdje se radi na  promociji penjališta kao i sportskog penjanja. Članovi SPK Blagaj organiziraju penjanje za iskusne penjače, početnike i rekreativce i na druga popularna penjališta, pa tako ako želite posjetiti: penjalište Drežnica, Velež, Fortica ili naravno koristiti domaće usluge ovog kluba obavezno ih posjetite na web stranici: www.blagaj-climbing.com i zatražite dodatne informacije. Jedna od njhovih ponuda je penjalište Drežnica o čijim ljepotama i prednostima pišemo.

Penjalište Drežnica

Na ušću rijeke Drežanke u Neretvu, na samom kraju padina planine Čvrsnice nalazi se  penjalište, koje je danas jedno od najpopularnijih u zemlji poznato pod nazivom Vrt ciklama. Prvi dan ture koje nudi SPK Blagaj počinje upravo na ovom mjestu, gdje se upoznajemo sa penjalištem.

Na penjalište ima više od 80 sportskih smjerova, visine od 5 do 40 metara. Mjesto je to tradicionalnog održavanja alpinističke škole, treninga penjača i prvenstava Bosne i Hercegovine u sportskom penjanju.

Penjalište je uređeno i opremljeno vodom i pored njega se također može i kampovati, a i rijeka je u blizni tako da u ljetnom periodu penjači mogu da opuste i uz plivanje. Svake godine ovo penjalište je domaćin memorijalnog takmičenja u sportskom penjanju, posvećenog alpinisti Mirzi Humi, jednom od najboljih hercegovačkih alpinista, inače stradalom u posljednjem ratu.

U penjalištu, uklesano na stijeni, i to na starom pismu Bosančica, nalazi se tekst iz srednjeg vijeka, iz doba procvata Bosne i bosanskih kraljeva. To je samo jedan dio kulturne baštine i časa historije a još mnogo zanimljvih priča čeka u sklopu ove ture penjanja. Ono je inače smješteno nedaleko od saobraćajnice, a sa samog penjačkog kampa Drežnica pruža se i veličanstven pogled prema rijekama Neretvi i Drežanjci.

Klub Scorpio 1997. izgradio je ovaj penjački centar, a veliku pomoć pružio im je Roberto Ferrante, prijatelj iz Italije, koji je u to vrijeme radio u NATO misiji u Bosni i Hercegovini. Tokom proteklih godina i drugi penjači kreirali su nove penjačke smjerove, a još krajem 2011. uz pomoć organizacije Oxfam iz Italije, svi smjerovi su opremljeni novim osiguranjima.

Ukoliko želite dobiti više informacija o ovom penjalištu kao i mogućnostima posjete istom idite na: https://blagaj-climbing.com/two-day-tour-dreznica/ i pronađite sve informacije za vaš sljedeći aktivni vikend.