Dnevni.ba - PRELOADER

Mostarski aktivisti tvrde: Stanje na deponiji nikad gore

23 Velj 2024


Mostarski aktivisti tvrde: Stanje na deponiji nikad gore

Građani naselja u sjevernom dijelu Mostara okupljenu u Udrugu ili Inicijativu “Jer nas se tiče”, poslali su otvoreni pismo federalnoj ministrici okoliša Nasihi Pozder, upozoravajući kako postojeća deponija nije garant zdravlja okolnog stanovništva. 

Naveli su i kako aktivno pokušavaju spriječiti daljnje ubijanje mještana Vrapčića, Bijelog Polja i Mostara, uz tvrdnje i kako su svi koji su nizvodno od deponije ozbiljno ugroženi.

- Od početka borbe od gradskih vlasti nismo vidjeli pomake, stalno su nam lagali i lažu i danas, a kako možemo zaključiti i vi padate na njihove laži, ponajviše gradonačelnika Maria Kordića i Salema Marića. Želimo da vas podsjetimo da su gradske vlasti još prije nekoliko godina formirale famoznu radnu grupu koja se trebala baviti pronalaskom nove lokacije za deponovanje otpada, dok danas znamo da su se jednom sastali i nikad više. Ovih dana u javnosti vidimo izjave čelnika Grada da od nove lokacije nema ništa i da nema govora o premještanju deponije na drugu lokaciju, naveli su u pismu.

Poruka Pozderovoj

Tvrde i dalje kako su studija uticaja na okoliš i plan prilagođavanja jasno kazali da postojanje deponije Uborak ne može garantirati zdravlje građana.

- Mandat ste preuzeli prije nešto manje od godinu, mi smo bili strpljivi i dali vam rok da se prilagodite. Blizu ste da postanete gora od prethodne, Edite Đapo. Krenite raditi u interesu građana, a ne neke politike i čelnika u Mostaru koji su sebi uzeli za pravo da rade na deponiji što žele i kako žele. Vi ste postali nijemi promatrač svih događaja otkako obnašate funkciju ministrice. Stanje na Uborku, deponiji smrti, svaki dan je gore i zasigurno možemo reći da je trenutno na deponiji katastrofalno i da nikada nije bilo gore, poručuju.

Tvrde i kako je direktor Deponije Mirhad Grebović uz dozvolu Kordića i Marića aktivirao i staro tijelo deponije koje je više od desetljeća zatvoreno.

- Pratit ćemo svaki vaš korak. Čekamo odluku za Plan prilagođavanja i okolinsku dozvolu i sukladno tome ćemo i reagirati. Budite spremni da budete i dio sudskog procesa, mi smo svima pokazali da nikada nećemo odustati od sanacije i zatvaranja deponije Uborak. I do Strasbourga ako bude potrebno! Naša je borba ustvari borba za opstanak na ovom prostoru ili pitanje života i smrti, poručili su na kraju.

Pozder i županijski ministri za zaštitu okoliša nedavno su u Sarajevu formirali radnu grupu za izradu plana upravljanja otpadom u Federaciji BiH. Ministrica je navela kako su najveći problemi o kojem je razgovarano bili upravo upravljanje otpadom, te kvaliteta zraka.

Podmetnut požar?

Dodala je da su nedavno usvojenu Strategiju zaštite okoliša FBiH zajednički ocijenili prvim korakom u očuvanju i poboljšanju prirodnih resursa koje smo naslijedili. 

Pozder je navela da je razgovarano i o predstojećoj realizaciji zajedničkih projekata i zadataka koje je pred njih stavio novi budžet FBiH.

- Zahvalna sam kolegama i kolegicama koji su odvojili vrijeme i iznijeli svoje goruće probleme i mislim da su imali priliku da vide da nisu usamljeni, istakla je Pozder.

Inače, šteta nastala tijekom požara na deponiji Uborak početkom veljače prema službenim procjenama iznosi skoro 380 tisuća maraka. U potpunosti su izgorjela dva kamiona koja su bila angažirana na građevinskim radovima te hidroizolacijska folija i geotekstil koji su bili planirani da se ugrade u sklopu sanacije, odnosno racionalizacije i zaštite tla oko starog Uborka i aktivnih ploha. 

- Postoje dvije osobe za koje sam siguran da su sposobne izvesti ovako nešto. Jedan od njih tu nedjelju kad se dogodio zadnji požar, u večernjim satima viđen je s ruksakom u blizini mjesta požara. Mi smo sve materijale koje smo imali, kao fotografije i snimke nadzornih kamera uredno predali policiji, na njoj je sada da radi svoj posao, kazao je Grebović.   

Siguran je kako niti požar u srpnju na deponiji nije bio slučajan. 

- I to je netko podmetnuo, kao i sada. Požar je podmetnut u čudno vrijeme. Nekoliko dana prije i poslije požara u srpnju je bilo vruće, ali požar je izbio baš na dan kada je u Mostar dolazila federalna ministrica okoliša. I baš taj dan netko je imao spremne mobitele i dronove za snimanje, iznio je svoje sumnje Grebović. 

N. K.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 h 44 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024