Od plantaže do šalice: zašto je kava danas skuplja nego ikad
Kava
Kava je među proizvodima koji su u posljednjih pet godina zabilježili snažan rast cijena. Prošle je godine kilogram kave u trgovinama u prosjeku stajao nešto više od 12 eura, što je gotovo tri eura više nego prije pet godina.
Rast se osjetio i u ugostiteljstvu. Prosječna cijena šalice espressa u kafićima prošle je godine iznosila 1,74 eura, dok je prije pet godina bila 1,29 eura. U istom razdoblju kilogram kave poskupio je čak 71 posto, a najveći skok zabilježen je upravo u posljednjih godinu dana. Razlog takvom naglom poskupljenju leži ponajprije u klimatskim promjenama.
Brazil, najveći svjetski proizvođač kave, godišnje proizvede oko 60 milijuna vrećica, no proizvodnja je sve nesigurnija. Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta prinosiPrinos (engl. Yield) se odnosi na zaradu ostvarenu na ulagan... se smanjuju, što izravno gura cijene prema gore.
Rok Fabjan, slovenski izvoznik kave iz Brazila u Europu, ističe da se uvjeti za uzgoj pogoršavaju još od 2020. godine. „Prosječne temperature stalno rastu, oborina je sve manje, a sve su češće i pojave poput tuče ili mraza. Takvi ekstremni, jednokratni događaji ostavljaju snažan trag na urodu i, posljedično, na cijeni kave“, kaže Fabjan.
Slična iskustva potvrđuju i proizvođači u Brazilu. Vlasnica plantaže kave Eleonora Erthal objašnjava da stabla, zbog nedostatka vode i ekstremnih vrućina, ostaju mala i slabo rode. „Na nekim područjima Brazila postalo je toliko vruće da stabla kave više uopće ne mogu rasti“, upozorava.
Novim tehnologijama protiv klimatskih promjena
Uzgajivači nastoje ublažiti posljedice klimatskih promjena uvođenjem novih tehnologija. Fabricia Colombi Ortolani, također uzgajivačica kave, navodi da koriste pametne sustave navodnjavanja kap po kap. „Svake večeri u 22 sata, na temelju prikupljenih podataka, izračunavamo koliko vode treba dodati sljedeći dan“, objašnjava.
Ipak, takva rješenja nisu svugdje izvediva. „U planinskim regijama nije moguće instalirati sustave za navodnjavanje“, dodaje Fabjan. Kao alternativu navodi sadnju mješovitih kultura, primjerice kombinaciju stabala kave i drveća, što pruža zaštitu od jakog sunca i mraza. Uz to, razvijaju se i nove sorte kave koje su otpornije na sušu i manjak oborina.
Fabjan zaključuje da rast cijena dodatno potiče i promjena potražnje: europsko tržište sve se više okreće kvalitetnijim kavama, dok se kultura ispijanja kave ubrzano širi i na tržišta poput kineskog, piše financa.