Dnevni.ba - PRELOADER

OGROMNO MORSKO STVORENJE STIGLO U HRVATSKU: Još se ne zna o kojoj se vrsti radi, UPOZORENJE!

11 Lip 2024


OGROMNO MORSKO STVORENJE STIGLO U HRVATSKU: Još se ne zna o kojoj se vrsti radi, UPOZORENJE!
Kit

Iz Nacionalnog parka Mljet u ponedjeljak su objavili kako su dobili nekoliko dojava da je u Mljetskom kanalu, između Polača i Trstenika, viđen kit.

- Trenutno nemamo više informacija ni saznanja o kojoj se vrsti radi, ali molimo da mu se ne približavate plovilima te da nam dojavite lokaciju i vrijeme kad ga opazite na np-mljet@np-mljet.hr - objavili su na Facebooku.

U kolovozu prošle godine snimljena je skupina kitova ulješura u blizini Korčule. Tada se najprije smatralo kako se radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), no stručnjaci s Instituta Plavi svijet utvrdili su se da radi o grupi od pet ulješura (Physeter macrocephalus).

- S obzirom na to da ulješure obitavaju u područjima velike dubine te da im brojnost nije velika, opažanja ulješura u Jadranu nisu česta. Rijetku, ali redovitu prisutnost ulješura u Jadranu bilježimo samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom dijelu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata. 
 
Na žalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja - objavili su tada s Instituta, piše Jutarnji.

REGIJA


ZAGREB

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene

Zbog pronađenog tijela na području Susedgrada policija provodi očevid. Tijelo je pronađeno u kući...

13 Lip 2024

SNIJEG

U Sloveniji pada snijeg, sutra očekuju sunce

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su rani...

13 Lip 2024

MLADI LJUDI

Mladi u Hrvatskoj u spolne odnose stupaju sve ranije, mnogi pod utjecajem alkohola

Prosječna dob stupanja mladih u spolne odnose u Hrvatskoj je 16 godina, pokazali su rezultati Ist...

13 Lip 2024