Dnevni.ba - PRELOADER

Olimpijske igre će koštati više od 10 milijardi eura

15 Tra 2024


Olimpijske igre će koštati više od 10 milijardi eura
Pariz 2024.

Ukupni trošak za Olimpijske igre u Parizu trenutno je blizu 9 milijardi eura, uključujući nešto više od 2.4 milijarde javnog novca, a izgledno je da će konačni račun premašiti deset milijardi eura, tvrdi AFP.

Unatoč toj svoti, ove bi Igre bile jedne od najjeftinijih u modernoj povijesti, kaže francuska agencija. Olimpijski organizacijski odbor (COJO) organizira natjecanje zahvaljujući uglavnom privatnom novcu sponzora (1.24 milijarde), Međunarodnog olimpijskog odbora (1.2 milijarde) i od prodaje ulaznica (1.4 milijarde). Ukupno se već 4.4 milijarde eura koristi za najam Stade de Francea, za plaćanje zaštitara, kreveta u olimpijskom selu, privremenih tribina, pa čak i plesača za svečano otvaranje.

U početku je proračun iznosio 3.8 milijardi eura, a krajem 2022. COJO je povećao svoj proračun za 10 posto, posebno zbog inflacije. Zatim je dobio dodatni javni novac od 111 milijuna eura od države i zajednica, posebno za organizaciju Paraolimpijskih igara.

Sto dana prije događaja COJO još uvijek ima rezervu od gotovo 120 milijuna eura iz kojih može izvući dodatna sredstva, a nedavno je zatraženo od regije Ile-de-France da doprinese autobusnom prijevozu za ovlaštene osobe, što košta deset milijuna eura. Regija je to odbila.

Olimpijske igre u Tokiju, pogoršane zdravstvenom krizom izazvanom Covidom i njihovim odgađanjem za godinu dana, prema japanskom Revizorskom sudu koštale su 12 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u dosjeu kandidature. U Londonu, prema varijabilnim procjenama, Igre su stajale između 12 i 15 milijardi eura, dok su u Ateni 2004. Olimpijske igre, koje su opteretile deficit grčke države, koštale 13 milijardi eura.

“Ovi su proračuni vjerojatno najkontroliraniji u povijesti Olimpijade i najtrezvenije organizirani u 20 godina”, tvrdi ministrica Oudéa-Castera. Hina

 

SPORT


KUP BIH

Zrinjski obranio naslov

Zrinjski je novi osvajač Kupa BiH.  Mostarci su i u uzvratu finala, igranom večeras u Banja Luci...

4 h 2 min

'DRUGA TITULA'

Evo tko je sve osvajao Kup, tko je rekorder, a tko je mogao i bolje...

Danas ćemo negdje iza 20 sati dobiti novog osvajača Kupa BiH. U 18 sati Borac i Zrinjski izići će...

15 h 8 min

BORAC

U lovu na prvu dvostruku krunu

Dosad su u bh. nogometu o duploj kruni mogli pričati samo u Željezničaru, Sarajevu i Zrinjskom, a...

15 h 12 min