Dnevni.ba - PRELOADER

Sedam namirnica koje postaju otrovne kad ih se podgrije

29 Stu 2024


Sedam namirnica koje postaju otrovne kad ih se podgrije
Namirnice

Prilikom pripremanja hrane često se dogodi da nešto ostane za idući dan. Iako je praktično zagrijati obrok i uštedjeti vrijeme, postoji nekoliko namirnica kod kojih treba biti posebno oprezan kako biste izbjegli zdravstveni rizik, prenosi N1. 

1. Krumpir
Krumpir je čest prilog koji rijetko u cijelosti pojedemo. No, kuhani krumpir nikada ne smijete ostaviti na sobnoj temperaturi jer je izrazito podložan razvoju bakterije poput Clostridium botulinum. Svatko tko ih ipak jede riskira trovanje hranom. Kuhani krumpir treba što prije staviti u hladnjak ako ga želite jesti sljedeći dan.

2. Riža
Riža može djelovati bezazleno, ali i ona skriva opasnost. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njoj se mogu razviti bakterije poput Bacillus cereus, koja predstavlja značajan rizik za zdravlje. Rižu je naoblolje staviti u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi.

3. Gljive
Već pripremljene gljive treba konzumirati što prije, a ostatke se moraju čuvati isključivo u hladnjaku i to najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi mogu ispuštati toksine, dok ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njihovih proteina, čineći ih štetnima.

4. Jaja
Bilo da se radi o kajgani, pečenim ili kuhanim jajima, pripremljena jaja ne biste trebali ponovno zagrijati. Zagrijavanjem dolazi do promjena u bjelančevinama, što može uzrokovati probavne smetnje. Ako ostane nepojedena, jaja je bolje baciti, koliko god se to činilo teškim.

5. Piletina
Piletina se može konzumirati hladna, primjerice uz svježu salatu. Ipak, podgrijavanje nije preporučljivo zbog visokog sadržaja proteina koji zagrijavanjem mijenjaju strukturu, što može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.

6. Celer, luk i cikla
Ove namirnice često su sastojci omiljenih zimskih juha. Iako je uobičajeno podgrijavanje juha, treba biti oprezan jer zagrijavanjem dolazi do oslobađanja nitrata, koji se pretvaraju u nitrite. Višekratnim zagrijavanjem mogu se čak formirati kancerogene tvari.

7. Ulja
Određena ulja, poput onih od lješnjaka, oraha, sjemenki grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Zagrijavanjem ovih ulja mogu se stvoriti transmasti, koje su štetne za zdravlje. Stoga je potrebno pažljivo birati ulja za kuhanje i izbjegavati njihovo ponovno zagrijavanje.

Lifestyle


LJUBAVNI PAR

Istraživanja: Ove rečenice otkrivaju da muškarac ne zaslužuje svoju partnericu

U vezama  se nerijetko događa da žene završe s partnerima koji ih ne cijene. U nekim slučajevima...

9 h 41 min

LJUBAVNI PAR

Psiholog tvrdi da se prezir u vezi može prepoznati u ovim šalama

Smijeh  se često smatra znakom bliskosti u vezi – može ublažiti sukobe i produbiti povezanost. N...

12 h 29 min

ASTROLOGIJA

Horoskop za subotu: Rakovi primaju poziv iz prošlosti, Lavovi blistaju na koncertu

Provjerite što vam donosi današnji dan, subota, 5. srpnja 2025. Kako otkrivaju zvijezde, subota d...

13 h 0 min