Dnevni.ba - PRELOADER

Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati

14 Lip 2024


Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati
Izbori

U Sarajevu je održana Zajednička konferencija za medije županijskih organizacija, Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratske fronte (DF) na temu zajedničkog nastupa na lokalnim izborima 2024. godine, piše klix.ba.

Medijima su se obratili predsjednici kantonalnih odbora ovih stranaka: Faruk Kapidžić (SDA), Albin Zuhrić (DF) i Almir Bečarević (SBiH).

SDA će imati kandidate za načelnike u Starom Gradu (Dženan Selimbegović), Vogošći (Migdad Hasanović), Ilijašu (Nermin Hodžić), Hadžićima (Eldar Čomor), Trnovu (Ibro Berilo) i Ilidži (Samir Lokvančić).

SBiH će ponuditi kandidate za načelnike u Novom Sarajevu (Muamer Bandić) i Novom Gradu (Semir Efendić), dok će DF imati načelničkog kandidata u Općini Centar (Denis Gratz).

"Dogovorili smo se da načelnike koje predložimo, da se ne preklapaju u općinama. SDA će nastupiti sa šest kandidata za načelnika, SBiH sa dva i DF sa jednim. SDA će imati kandidate na Ilidži, u Hadžićima, Trnovu, Starom Gradu, Vogošći i Ilijašu", rekao je Kapidžić.

Dodao je kako će za općinske liste stranke nasupati odvojeno. Zahvalio se Zuhriću i Bečareviću što su pokazali odgovornost kako bi se nešto poduzelo u "destrukciji Kantona Sarajevo".

"Ovo je prvi korak, drugi korak su izbori 2026. godine. Ovo je dobar uvod za početak kraja trojke", istakao je Kapidžić i poručio kako se radi o "samo početku"

Kapidžić je istakao kako je dogovor napravljen kako bi pozvali glasače da podrže međusobne kandidate.

"Pet općina branimo a četiri općine koje su u rukama Trojke smo dogovorili da vidimo kako ćemo najbolje nastupiti. Bio je princip za sve načelnike da nađemo ljude koji su prevashodno pošteni vrijedni i sposobni. I naravno pozivam glasače da glasaju za Bandića, Gratza i Efendića", kazao je Kapidžić.

Dodao je kako ovakav dogovor stvara paniku kod Trojke jer kako navodi "oni se još nisu dogovorili za većinu općina jer je njima cijelo vrijeme bitna fotelja".

"Ovo je početak jedne snage koja se bazira na povjerenju. Ovo je dobar iskorak i mislim da će ovo građani prepoznati", istakao je Kapidžić.

Predsjednik kantonalnog odbora SBiH Almir Bečarević je ponovio kako će njegova stranka ponuditi Semira Efendića za Novi Grad te Muamera Bandića za općinu Novo Sarajevo.

"Ova podrška je bez nekog naziva kao što je 'Trojka dva', ovo je za sada podrška za načelnike, a šta će dalje to rezultirat vidjet ćemo u narednom periodu. Mi želimo globalnu promjenu stanja a ove tri stranke vide šta se dešava. Mislimo da imamo adekvatan odgovor da imamo dobre kandidate i da ćemo dobit podršku građana", rekao je Bečarević.

On je pojasnio kako je i Narodni evropski savez (NES) bio pozvan na razgovor, no da je njihov stav bio kako žele imati više kandidata u sarajevskim općinama što se nije uklopilo u dogovor.

Predsjednik kantonalnog odbora DF-a Albin Zuhrić je kazao kako su razgovori između ove tri stranke počeli prije nekoliko mjeseci.

"Mi smo napravili tu vrstu dogovora bez nekog naziva, međutim mi poštujemo medije da to nazivaju 'trojka dva', neka to zovu tako. Mi u DF-u se ne stidimo dogovora s Kapidžićem jer to nije čovjek koji je davao nelegalne dozvole za gradnju, nije glasao za Vukoju, nije dao agenciju za lijekove, OSU, podijelio Dodiku ministre itd. Mi se ne stidimo dogovora s ovim ljudima", kazao je Zuhrić.

Kada je riječ o općini Stari Grad Zuhrić je kazao kako tu DF nema problem da SDA prijavi za svog kandidata iako je DF podržao Irfana Čengića.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

1 h 48 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 47 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 29 min