Tulumbe
Stare dobre tulumbe, poslastica koju djeca obožavaju.
Sastojci:
Agda:
– 800 g šećera
– 1/2 l vode
– sok 1/2 limuna
Tulumbe:
– 200 ml vode
– 200 ml mlijeka
– 2 kašike šećera
– 100 ml ulja
– 300 g brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 4 jaja i 1 žumance
– ulje za prženje
Priprema:
Skuhati prvo agdu. Vodu sa šećerom, kuhati nekih 25-30 minuta na umjerenoj temperaturi, pa na kraju dodati limun. Sada ohladiti, najbolje izručiti u veću posudu da se brže ohladi.
Pripremiti sve za tijesto. Mlijeko, vodu, šećer i ulje staviti da prokuha, kada počne da ključa skloniti sa šporeta, dodati odmah brašno pomješano sa praškom za pecivo i brzo miješati kašikom.
Zatim vratiti na šporet, i na umjerenoj temperaturi miješati toliko dok se tijesto ne odvoji od posude, a to ide brzo.
Izručiti tijesto u plastičnu posudu da se ohladi, povremeno promiješati kašikom da se brzo ohladi.
Zatim dodavati jedno po jedno jaje u tijesto, pa mutiti mikserom.
Iskljuciti mikser i kašikom dobro promiješati.
Zagrijati ulje u dubljoj tavi ili u šerpi, potrebno je oko 800 ml. Koristite umjerenu temperaturu.
Napuniti špric sa tijestom i istisnite tulumbe željene veličine u zagrijano ulje, pa sjecite vrh makazama.
Dok se tulumbe prže same se okreću, a ako ne viljuškom ih par puta okrenuti, da bi dobile zlatno/braon boju.
Kada budu pečene odmah ih stavljati u hladnu agdu i neka u njoj odstoje dok se druge prže.
Prebaciti ih u tepsiju i kada se tijesto utroši na kraju sve tulumbe preliti preostalom agdom.
Čuvati ih na hladnom do upotrebe.
Prijatno!