Dnevni.ba - PRELOADER

Vještačka inteligencija zamjenjuje tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

24 Svi 2024


Vještačka inteligencija zamjenjuje tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj
Vještačka inteligencija

S brzim uvođenjem sistema vještačke inteligencije (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njemačkoj moraju se pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene.

Očekuje se da će se do 2030. u Njemačkoj promijeniti do tri miliona radnih mjesta, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, pokazalo je u četvrtak predstavljeno najnovije istraživanje globalnog instituta McKinsey (MGI).

Scenario-stručnjaka McKinseyja pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u Americi i Evropi. To bi moglo dovesti do automatizacije gotovo trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udio bi u EU mogao porasti na 45 odsto. Prema procjenama, do 2030. u Evropi i Sjedinjenim Državama moglo bi biti potrebno gotovo 12 miliona promjena posla.

U Evropi je to 6.5 odsto trenutnih radnih mjesta. Autori ovaj trend vide kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško se mogu popuniti. S druge strane, moguća je višak radnika u sektoru s niskim platama, prenose Nezavisne novine

Najveće promjene očekuju se u kancelarijskom poslovanju te u upravnim odjelima firmi i javnih ustanova. Više od bilo koje druge promjene posla zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (54 odsto) u Njemačkoj dolazi iz ovog sektora.

Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer kancelarijski poslovi čine visok udio u ukupnoj zaposlenosti. Slijede usluge kupcima i prodaja sa 17 odsto te proizvodne djelatnosti sa 16 odsto.

U tim uslovima stručnjaci iz McKinseyja očekuju pozitivne ekonomske učinke. Ubrzanim uvođenjem vještačke inteligencije i učinkovitim daljim usavršavanjem radnika u evropskoj privredi godišnja stopa rasta produktivnosti do 2030. može se povećati na tri odsto, prenosi "SeeBiz".

Biznis


JEFF BEZOS

Jeff Bezos ponovno na vrhu po bogatstvu

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, suosnivač Amazona je preuzeo vodeću poziciju ispred Bern...

8 h 16 min

Apple premašio vrijednost bilijun dolara

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilijun dolara. U vrh se probila i Nvidij...

9 h 6 min

NJEMAČKA

Njemačka oprostila gotovo 16 milijardi eura duga drugih država

Njemačka je od 2000. godine stranim državama oprostila dug od ukupno 15,8 milijardi eura. Informa...

9 h 12 min