Kirurg: Želite živjeti 13 godina duže? Usvojite četiri savjeta

Savjet
Mnogi ljudi u nekom trenutku života počnu razmišljati o tome kako njihove svakodnevne navike utječu na dugovječnost. Iako je želja za zdravijim načinom života sve češća, mnogi ne znaju odakle krenuti. Srećom, sve više liječnika i zdravstvenih stručnjaka dijeli savjete o jednostavnim promjenama koje mogu poboljšati kvalitetu života i potencijalno produljiti njegov vijek.
Jedan od njih je i kirurg dr. Anthony Youn, koji je istaknuo nekoliko prehrambenih promjena koje, prema njegovim riječima i studijama, mogu produžiti život i do 13 godina.
Jedite više ribe
Dodavanje ribe u prehranu barem dvaput tjedno već je dugo povezano s nizom zdravstvenih prednosti. Ribe poput lososa, skuše i sardina iznimno su bogate hranjivim tvarima, osobito omega-3 masnim kiselinama. Dr. Youn ističe važnost zdravih masnoća koje se nalaze upravo u tim vrstama ribe. Iako se ponekad spominju zabrinutosti zbog žive u ribi, ona ostaje vrijedan i hranjiv izvor bjelančevina koji se može lako uklopiti u razna jela.
Smanjite unos zaslađenih pića
U toplijim mjesecima mnogi posežu za rashlađenim gaziranim pićima, no redovita konzumacija takvih napitaka može ozbiljno štetiti zdravlju. Prema organizaciji Action On Sugar, jedna limenka gaziranog pića može sadržavati oko devet grama dodanog šećera, što je čak 140 posto više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
Pretjerani unos šećera povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa i srčanih bolesti. Umjesto toga, preporučuje se konzumacija napitaka s manje šećera ili jednostavno više vode uz prirodne dodatke poput limuna ili mente.
Uključite više orašastih plodova i sjemenki u prehranu
Ako već volimo grickati orašaste plodove i sjemenke ili ih koristimo kao alternativni izvor proteina, nastavimo s tom navikom. Dr. Youn navodi da su oni "odličan izvor zdravih masnoća i bjelančevina, što ih čini korisnim za dugovječnost". Osim što su hranjivi, dostupni su u brojnim varijacijama i lako se uklapaju i u slana i u slatka jela.
Smanjite unos crvenog i procesuiranog mesa
Iako povremeni hamburger ili hot dog ne predstavljaju problem, pretjerana konzumacija crvenog i prerađenog mesa može imati negativan utjecaj na zdravlje. Dr. Youn savjetuje ograničavanje unosa crvenog mesa te proizvoda poput slanine i kobasica, koji su povezani s lošijim zdravljem srca i probavnog sustava, kao i povećanim rizikom od pojedinih vrsta raka, piše index.