Dnevni.ba - PRELOADER

Ako u škrinji s mesom vidite ovo, ne kupujte ga!

13 Svi 2025


Ako u škrinji s mesom vidite ovo, ne kupujte ga!
Savjeti

Supermarketi nisu baš mjesta tišine i mira. Ljudi se guraju u uskim prolazima jedni pored drugih, kolica se naguravaju stresnim pokretima, a police se prazne i ponovno pune. Istovremeno, postoje izuzetno visoki higijenski standardi.

Ti su standardi itekako važni. Iako su kupci u supermarketima i diskontima često iznervirani gužvom i rasprodanim omiljenim artiklima, sve to nije ništa u usporedbi s potencijalno prljavom ili čak pokvarenom hranom.
 
S druge strane, očekivati da će trgovine u takvom kaosu biti klinički čiste - također je iluzorno. Na koje znakove ipak potrošači mogu obratiti pažnju kako bi izbjegli nehigijenske supermarkete?

Kako bi se izbjegle katastrofe poput pokvarenog komada mesa ili ribe da završi u vašem hladnjaku, korisno je slijediti nekoliko savjeta. U prvom su planu čistoća i red, no stanje zamrzivača također može otkriti mnogo toga.
 
Tako stručnjakinja za prehrambene proizvode Judith Schryro iz Potrošačkog centra Berlin za objašnjava da stanje rashladnih vitrina i zamrzivača mnogo govori o higijeni u trgovinama.
 
"Kondenzacija ili ledeni kristali na proizvodima ukazuju na temperaturne oscilacije, što je problem osobito kod lako pokvarljive robe. Ako to vidite, ne kupujte meso. A ni druge zamrznute proizvode", prenosi Fenix Magazin.

Naime, konstantna temperatura posebno je važna za meso i ribu.

Također, vitrine sa svježim mesom i ribom i svježe važan su indikator higijenske razine. Tamo bi, prema riječima Schryro, sve moralo biti uredno rashlađeno. Površine moraju biti čiste, ali i raspored proizvoda u vitrini može ukazivati na dobre ili loše uvjete. Sivo meso ili ono koje pušta sok treba izbjegavati. Mirisi su također važan pokazatelj.

Također, otvoreni ili oštećeni proizvodi i ambalaže mogu biti znak za uzbunu.
 
Možda biste pomislili - sve je to u redu, ali kako da baš potrošači sami, kao potpuni laici, procjenjuju higijenu supermarketa? Za to ipak postoje stručnjaci, poput sanitarne inspekcije.

Ali nije tako jednostavno. Primjerice, u Njemačkoj postoji veliki problem s inspekcijama hrane i čak svaka treća inspekcija se ne provodi. Osim toga, tek rijetki okruzi uspijevaju ispuniti zakonske norme.
 
Rezultati higijenskih kontrola također se rijetko objavljuju, što dodatno narušava transparentnost i svijest o situaciji kod potrošača.

Lifestyle


LJUBAV

Tri toksične navike u vezi koje mnogi zamjenjuju za ljubav, prema psihologu

Kad veze  završavaju unatoč svim pokušajima da uspiju, mnogi se pitaju jesu li uopće stvoreni za...

03 Ruj 2025

LJUBAV

Četiri stvari koje muškarci koji vole svoje partnerice rade svaki dan

Ljubav  se ne mjeri velikim gestama nego sitnicama koje gradimo iz dana u dan. Mnogi stručnjaci ...

03 Ruj 2025

ASTROLOGIJA

Rujan otvara vrata novim poslovnim prilikama za ova tri znaka

Početak jeseni za mnoge donosi povratak fokusu i ozbiljnijem radu. No, upravo ova tri znaka mogu ...

03 Ruj 2025