Dnevni.ba - PRELOADER

Dorbo odrađen posao… prije vremena

Treći put u posljednje četiri sezone, nogometaši Veleža uspjeli su izboriti plasman na europsku scenu, što je s obzirom na budžet kluba, roster - rezultat za respekt. Posebno je ove sezone, kada je svoj cilj ekipa ostvarila i prije same završnice prvenstva.  Svakako je na ruku Rođenima išla činjenica da je Sarajevo prolazilo kroz poprilično turbulentan period, da su kažnjeni, da su u završnicu Kupa došle dvije ekipe iz vrha tabele, da nije bilo neke ekipe koja je bila spremna uključiti se u borbu za treće ili četvrto mjesto. Međutim, bez obzira na sve to, Velež je većim dijelom sezone bio u gornjem domu. Jeste bilo loših partija, jeste ekipa promijenila trenera, ali nekih velikih padova, kriza nije bilo. Pa čak ni velikih promjena u igračkom kadru. Dovoljno je pogledati listu odlazaka i dolazaka ove zime pa je sve jasno.  Dean Klafurić nije davao spektakularne izjave, velika obećanja, niti jednog trenutku nije dozvoljavao neku veliku euforiju. Ekipa je išla od utakmice do utakmice. Nosila se i pobjeđivala one najbolje, poražena je u dosadašnjem dijelu sezone šest puta te je poslije Borca primila najmanje golova.  Sada su ostala tri kola u kojima trener Veleža može isprobati određene solucije, dati priliku mlađim igračima i složiti jasnu sliku s kakvim igračkim kadrom može ući u novu sezonu. Neće imati previše vremena, niti on, niti klub, jer će pripreme naravno krenuti ranije, a iduća će biti ili bi mogla biti izuzetno zahtjevna. Posebno, ako se usvoji odluka o skraćenju Lige, što znači da će se svi oni koji ne budu među prve- tri četiri ekipe na tabeli pa skoro boriti za ostanak. Već sada je izvjesno kako će ekipi trebati svježe krvi, ali i igrača na određenim pozicijama, prije svega bekovskim, na mjestu stopera, napadača. Naravno, prvo treba pričekati kraj sezone, vidjeti s kojim igračima će se produžiti ugovori, s kojima ne, nakon čega će se krenuti u slaganje igračke križaljke. Klafurić za sada radi odličan posao, temelji su tu, upoznao je Ligu, klubove, vidio na licu mjesta kako se stvari razvijaju. Ostaje vidjeti kakvi su ciljevi za iduću sezonu i što je potrebno da se isti ispune. F. I.   

06 Svi 2024

Otišao Pjanić, brzo će i Džeko… pa što onda?

I dan danas, u sportskoj redakciji Dnevnog lista sjećamo se prvih kontakata s Miralemom Pjanićem, odnosno s njegovim ocem Fahrudinom koji nam je pričao kako je njegov sin nogometno stasao na Zapadu, kako je došlo do toga da ovaj zaigra za BiH. Bilo je to prije nepunih 16 godina koje su brzo proletjele, ali i nisu. Nakon kojih će ostati praznina, kao što ćemo pisati i nakon što skoro kopačke o klin okači Edin Džeko. - Popularni Mire je za nacionalni tim debitirao 20. 08. 2008. godine u prijateljskom meču sa Bugarskom na Bilinom polju u Zenici. Na istom stadionu, nepunih 16 godina poslije odigrao je i posljednji meč, u baražu za EURO 2024. protiv Ukrajine. Pjanić je za nacionalni tim odigrao ukupno 115 utakmica i postigao 18 golova.Ovako se Nogometni savez BiH oprostio od jednog od najvećih igrača reprezentacije. Dosta skromno, tiho, kako je i sam Pjanić otišao. A s nogometne mape, barem iz naše perspektive, nestao je odlaskom iz Europe. Gdje ga je nogometnija sredina držala koliko-toliko zapetog – mada su godine i ozljede činile svoje da igrač koji je svojevremeno uspoređivan sa majstorom za slobodnjake, Juninhom, stupnjevito nestane. Malo po malo. A bio je ključna figura reprezentacije u zadnjih petnaestak godina – zajedno s Edinom Džekom koji je još tu. Ali sigurno još samo kratko. Što će reći da će reprezentacija uskoro ostati bez obje figure koje su bile sinonim za bh. nogomet. I bit će to veliki gubitak, ali realno – ne i kraj svijeta. Ne i kraj reprezentacije koja će, danas sa Sergejom Barbarezom, sutra s nekim drugim, jednostavno morati pronaći neke nove Džeke i Pjaniće. Ne samo kvalitetne igrače, nego i prepoznatljiva lica, ikone, glasnogovornike reprezentacije – igrače na koje se lože djeca.  To je dio onog nekog izgubljenog kulta kojeg će pokušati pronaći oni koji dolaze, a kojima je Pjanić poslao poruku preko izbornika: 'Sergej, majstore, želim ti sve najbolje, bio si mi uzor. Vodio si nas do visina, nadam se da ćeš nas ponovno povesti na putu ka uspjehu.' Piše: Slaven Nikšićdesk@dnevni-list.ba

07 Svi 2024

'Od napada iz zraka ne možemo se zašititi'...

U Veležu nisu mirovali nakon što im je oštećen travnjak, navodno - napadom dronom. - Nakon napada na imovinu Fudbalskog kluba Velež i velike materijalne štete nastale tom prilikom na stadionu Rođeni, naš Klub i stadion su posjetili predstavnici federalne i kantonalne vlasti. Nakon sinoćnje posjete federalnog ministra Nerina Dizdara, jutros su stadion posjetili predstavnici Skupštine i Vlade HNK. Oni su osim podrške koju smo imali i dosad, obećali da će učiniti sve da se slućaj rasvjetli, a počinitelji adekvatno kazne, poručili su iz Veleža.  – Očekujemo predstavnike Nogometnog saveza nadležnih koji trebaju dati svoju ocjenu, poručio je predsjednik kluba Senad Kevelj. - Teren je pod garancijom Nogometnog saveza. Imamo ljude koji čuvaju stadion, međutim protiv napada iz zraka nismo mogli ništa. Postoje agencije koje se bave i time. Imamo dovoljno ljudi koji se bave sigurnosnom situacijom u zemlji i očekujem da će svi uraditi svoj dio posla, dodao je.J. S. 

07 Svi 2024

CRNA KRONIKA


PREREZAO JOJ JE GRKLJAN NOŽEM PA NAZVAO 192: PO...

ZAGREB - Do kasno u noć noćas trajao je pol...

07 Svi 2024

POGINULO DIJETE (2), UHIĆEM VOZAČ

Dijete (2) koje je pješačilo poginul...

07 Svi 2024

TVRDI DA SU GA PALICAMA TUKLI GRANIČNI POLICAJCI

Novinar Bh. radija i kolumnista Bljeska Igo...

04 Svi 2024

OTKRIVEN VELIKI LANAC PRIJEVARA PREKO POZIVNIH ...

Uz pomoć EUROPOL-a, vlasti u Njemačkoj razb...

02 Svi 2024

BANDAMA ŠIROM EU NA METI SU BIBLIOTEKE: IMAJU J...

Europol je prije nekoliko dana proveo akcij...

01 Svi 2024

KOSTINI RODITELJI ŠOKIRAJU, ODVJETNIK IZNIO DET...

Ognjen Božović, odvjetnik obitelji žrtava u...

06 Svi 2024